NJEMAČKI INDUSTRIJSKI DIV ZBOG RATA JE ZATRPAN NARUDŽBAMA, KUPIO I POSRNULO BRODOGRADILIŠTE: Odsad više ne gradite kruzere...

TKMS se i prije rata u Ukrajini nije mogao požaliti na nedostatak narudžbi no nakon napada Rusije se potražnja naglo povećala

  • Ekonomija

  • 12. Jun. 2022  12. Jun. 2022

  • 0

Između 800 i 1.500 radnih mjesta će dugoročno biti spašeno, nije mala vijest za strukturno slabu saveznu pokrajinu Mecklenburg-Vorpommern.

ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS), jedan od najvećih svjetskih proizvođača vojne pomorske opreme, objavio je kako preuzima ekonomski posrnulo brodogradilište Wismar na obali Baltičkog mora, piše Deutsche Welle.

Ovu, za sve zaposlene ali i za čitavu gospodarski posrnulu regiju na sjeveru nekadašnjeg DDR-a, radosnu vijest prenio je zaposlenima predsjednik uprave TKMS-a Oliver Burkhard u prisustvu predstavnika sindikata IG Metal i stečajne uprave brodogradilišta.

"Odlukom države o formiranju izvanrednog fonda za jačanje Bundeswehra, pojavile su se mnoge indicije koje ukazuju na to da će se povećati potražnja za određenom vrstom plovila i naša je želja da mi ta plovila gradimo ovdje u Wismaru", rekao je Burkhard.

Drugim riječima: dosadašnje brodogradilište specijalizirano za kruzere će ubuduće graditi plovila za njemačku mornaricu. Sve zahvaljujući 100 milijardi eura koliko je država, reagirajući na ruski napad na Ukrajinu, odobrila za modernizaciju Bundeswehra.

TKMS se i prije rata u Ukrajini nije mogao požaliti na nedostatak narudžbi no nakon napada Rusije krajem veljače se potražnja naglo povećala. "Isporuka u nekom razumnom roku se pokazala nemogućom i zato smo razmišljali o tome kako povećati kapacitete", rekao je Burkhardt. Stečaj brodogradilišta Wismar je otvorio mogućnost za "proširenje kapaciteta": brodogradilište je u "izvanrednom stanju" a radnici "izuzetno motivirani i kvalificirani", kako poručuje šef TKMS-a.

Politici u ovoj saveznoj pokrajini, koja je zbog rata u Rusiji nedavno ostala bez unosnog projekta plinovoda Sjeverni tok II koji se na njemačku mrežu spaja upravo ovdje, je najviše stalo do očuvanja dobro plaćenih radnih mjesta. "Brodogradnja će i dalje živjeti u Wismaru", rekao je zadovoljno ministar gospodarstva Mecklenburg-Vorpommerna Reinhard Meyer.

Brodogradilište MV Wismar je do sada bilo specijalizirano za gradnju kruzera. Potražnja za ovom vrstom plovila je, međutim, uslijed korona-krize naglo pala. Na dokovima još uvijek leži nedovršeni gigant "Global One" s 9.000 kreveta.

Potraga za novim kupcem ovog plovila je za sada neuspješna. Tri četvrtine dovršeni kruzer će biti prebačen na novi dok kako bi napravio mjesta za podmornice koje bi uskoro ovdje trebale biti građene. Budućnost "Global One" je još uvijek neizvjesna.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...