MILE STARI EUROPEJAC: Dodik sebi pripisao zasluge za sinoćnji sporazum u Briselu

Kako je na pres konferenciji rekao Dodik, jedini uspjeh ovog sastanka je "to da smo uspjeli napraviti politički načelni dogovor šta će se u BiH dešavati nakon izbora".

  • Politika

  • 13. Jun. 2022  13. Jun. 2022

  • 5

Lider SNSD-a Milorad Dodik komentarisao je danas sastanak u Briselu koji je održan jučer između lidera političkih partija zastupljenih u Parlamentu BiH pod medijatorstvom Evropske Unije.

Kako je na pres konferenciji rekao Dodik, jedini uspjeh ovog sastanka je "to da smo uspjeli napraviti politički načelni dogovor šta će se u BiH dešavati nakon izbora".

"Razumijem da je to potrebno Michelu i Borellu. Načelno se kao nešto radi. Na kraju sastanka ništa nije potpisano, mi smo samo prihvatili stavove", naveo je Dodik.

U nastavku je lider SNSD-a slavodobitno izjavio da su sve ispravke u finalnoj verziji zajedničkog dokumenta napravljene na njihov zahtjev, što nije istina obzirom da su najvažnije izmjene u dokumentu, a koje se odnose na formiranje svih nivoa vlasti prije pregovora o izbornoj reformi, napravljenje na inzistiranje probosanskih stranaka.

Kako kaže Dodik, njegova je zasluga da se na početku dokumenta navede da se BiH sastoji od dva entiteta i Distrikta Brčko i tri konstitutivna naroda i Ostalih. Ono što je Dodik "zaboravio" napomenuti je to da je u tom dijelu dokumenta navedena i stavka "građani BiH".

"Isključeno je i da se na nivou BiH razgovara o imovini, kao i dio o osudi ruske agresije na Ukrajinu. Također, piše da se prihvataju odluke međunarodnih i domaćih sudova, ali je izbrisan dio koji se odnosi na presude Ustavnog suda BiH", naveo je Dodik.

Na kraju je dodao da su "njih trojica" imali uspješnu koordinaciju.

"Mnogo je bilo misterije, ali nije se moglo ranije doći do dokumenta koji je nama predočen. Vidjelo se da su to pisali 'muslimani' iz Sarajeva. Nešić je bio korektan u svom izlaganju i čak je razgovarao s nama. Što se tiče druge strane, 'muslimanske snage', postavljale su sve veće i žešće uslove nama", naglasio je Dodik.

Naglasio je da je Borenović tamo došao da vodi predizbornu kampanju.

"'Muslimani' ga podržavaju. Tek nakon sastanka je prišao i rekao da ne želi da tu bude. Ne zaslužuje da ja njega komentarišem jer nije bio spreman da zajednički nastupi u ime RS-a", naglasio je on.

Ni ovo izlaganje nije moglo proći bez vrijeđanja političkih oponenata.

"Putovanje je bilo naporno. Mi (RS) smo stabilniji dio BiH jer imamo svoj avion, a oni su išli tamo kao čerga", zaključio je Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...