DUVANJSKI UMJETNIK BIO JE JEDAN OD NAJVEĆIH SLIKARA 20. STOLJEĆA: Ekipa iz Hercegovine snima film u Parizu o velikom grafičaru, pjesniku...

Kompletna radnja dokumentarno-igranog filma pod sugestivnim nazivom “Tihi skitnica” bit će najvećim dijelom napravljena u prvom licu.

  • Kultura

  • 13. Jun. 2022  13. Jun. 2022

  • 1

Ekipa širokobriješke produkcije Kadar u Parizu snima prve kadrove za novi cjelovečernji igrano-dokumentarni film “Tihi skitnica”.

Radi se o poetskom igrano-dokumentarnom filmu o poznatom slikaru, grafičaru, pjesniku… Virgiliju Nevjestiću, rođenom u selu Kolo Tomislavgrad koji je sahranjen u Parizu, gradu svjetlosti u kojem je ostavio najveći umjetnički pečat što su prepoznali tamošnji galeristi, kritičari ali i akademije i muzeji. 

Kompletna radnja dokumentarno-igranog filma pod sugestivnim nazivom “Tihi skitnica” bit će najvećim dijelom napravljena u prvom licu, na temelju zabilješki koje je duvanjski umjetnik pisao više od 50 godina u svom ličnom dnevniku.   

Nakon Pariza, snimanje će se nastaviti u Zagrebu, Sarajevu, rodnom Tomislavgradu koji mu je bio stalna inspiracija za njegove vanserijske grafike i slike. Vrlo opsežan filmski narativ obuhvatit će kroz igrano-dokumentarne scene Vergilijev rani život u rodnom selu Kolo, studiranje u Zagrebu dolazak i život u Parizu gdje je ostavio trajni trag i u kojem ga Francuska akademija nauka i i umjetnosti svrstava u najveće slikare - grafičare 20. stoljeća. 

Iz njegova bogatog umjetničkog života, ostao je još bogatiji umjetnički opus, kao i  prijateljstva, prepiske, crteži s nekim od najvećih umjetnika tog doba od Samuela Becketta, Pabla Nerude, Miroslava Krleže, Dragutina Tadijanovića, Tina Ujevića, André de Richauda, te Ezra Puonda jednog od najvećih modernističkih pjesnika u prvoj polovici 20. stoljeća pa sve do  umjetnika, pionira apstrakcije, dadaizma poput Hansa Hartunga, Johnny Friedlandera, Maxa Ernsta, ili Salvadora Dalija.

Film “Tihi skitnica” u sebi ima nekoliko narativnih tokova koji će osvijetliti najintimniju stranu života i rada Virgilija Nevjestića.

“Za razliku od većine njih koji su trbuhom za kruhom krenuli u svijet da se više nikad ne bi vratili, Nevjestićev poriv za odlaskom nije egzistencijalno motiviran. Njegove su potrebe, kako ih je sam definirao u svom Dnevniku, bile posve drugačije naravi. Stalno se na tom umjetničkom putu suočava s glađu, neimaštinom, neshvatljivošću, ali se nikada nije predavao. To svojevrsna filmska šetanja kroz njegov intimistički život. Virgilije, kroz svoje dnevnike osim sebe, portretira ljude i društvu u kojem se kreće, ali opisuje sociološke, egzistencijalne, ili političke konture u kojima se njegov život odvija'', kaže redatelj i scenaristi filma Zdenko Jurilj. 

Produkciju filma podržao je Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija, Fondacija za kinematografiju Sarajevo. Na čelu projekta nalazi se produkcijska kuća Olimp - Zagreb i producent Mario Vukadin, producentska kuća Kadar - Široki Brijeg s producentom Tomislavom Bubalom. Direktor fotografije je Antoni Ćorić a za montažu je zadužen Tomislav Topić.

Produkcijska kuća, uz snimanje filma o Virgiliju, nedavno je dovršila igrani film o švercerima duhanom iz Hercegovine za Bosnu pod nazivom “Stigme” koji je u postprodukcijskoj fazi, obradi tona i slike. 

(Bljesak.info)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...