MINISTAR ŠTETA KAŽE DA NIŠTA NIJE SKRIVENO: "Gradimo puno u Sarajevu, nakon više od 40 godina čekanja..."

(...) i priča o tunelu Kobilja Glava na Prvoj transverzali zvanično smo krenuli sa pripremnim radovima. To je jedan od najvećih infrastrukturnih saobraćajnih projekata u KS-u u visini od 31 milion eura.

  • Mini market

  • 13. Jun. 2022  13. Jun. 2022

  • 1

"U Sarajevu se u saobraćaju gradi jako puno. Imamo više gradilišta velikih infrastrukturnih projekata koji su otvoreni", istakao je u Rezimeu ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta.

"Danas smo nakon više od 40 godina čekanja i priča o tunelu Kobilja Glava na Prvoj transverzali zvanično smo krenuli sa pripremnim radovima. To je jedan od najvećih infrastrukturnih saobraćajnih projekata u KS-u u visini od 31 milion eura. Raspisan je tender bio preko EBRD-a, Euroasfalt izvođač radova, dvije godine rok za završetak dvije cijevi tunela što znači da ćemo za dvije godine imati totalno drugačiju komunikaciju i olakšan saobraćaj od grada prema Vogošći, prije svega od Šipa prema Hotonju. Radimo Devetu transverzalu, radimo spoj Devete transverzale sa autoputem, radimo spoj Devete transverzale sa Džemala Bijedića. Rekonstruišemo prugu nakon 60 godina, vrlo brzo krećemo graditi prugu za Hrasnicu nakon 40 godina, tako da je živo."

Kada je riječ o tajnim dijelovima ugovora o izgradnji tramvajske pruge, kaže da tajni ugovori ne postoje.

"Sama činjenica da svaki ugovor koji mi potpišemo objavimo na dan potpisa, na dan početka građenja odemo na lice mjesta. Svi podaci vezano za tramvajsku prugu i rekonstrukciju tramvajske pruge su objavljeni dan isti kada je ugovor potpisan sa konzorcijem kineskih kompanija, kolika je cijena, koji su rokovi, ko su podizvođači, ko je nadzor i sve ostalo. Taj projekat je rađen po pravilima EBRD-a i takvih javnih nabavki u BiH je bilo od rata do danas preko 3 milijarde eura, više od 200 javnih nabavki. Na identičan način su tretirani svi ugovori."

Naglašava da skriveno nije ništa.

"To se pokušava da se napravi neka priča da je nešto skriveno. Postoje u svakom ugovoru povjerljivi podaci, koji nisu tajni, koji su povjerljivi i koji se ne mogu davati na znanje javnosti bez saglasnosti svih potpisnika ugovora. Ja više mislim da je ovo političko pitanje koje lokalne politike u neznanju šta više da rade i na koji način da kompromituju ovo što mi radimo pokušavaju da stvore neku negativnu atmosferu, da skrenu moju pažnju i pažnju mojih saradnika sa radova na branjenje. Meni ne pada na pamet da se branim jer ništa loše nismo uradili. Ovaj projekat iziskuje jako puno vremena na terenu, morate kontrolirati sve stvari, tako da je više bilo to da se pokuša pažnja skloniti sa projekta, da se mi branimo ne bi li projekat zakasnio. Međutim, naš poslodavac su građani Kantona Sarajevo i mi njima odgovaramo. Građani KS-a će ocijeniti jesmo li mi dobro radili ili nismo i neće nas ništa omesti u našim nastojanjima da ispoštujemo sve ono što smo našim građanima obećali da ćemo napraviti", zaključio je Šteta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...