"DER SPIEGEL" NAJAVLJUJE: Njemačka uskoro šalje nove vojnike u Bosnu i Hercegovinu...

"Prema nacrtu mandata, Bundeswehr bi trebao sudjelovati sa vojnicima u sastavu misije u Sarajevu. Osim toga, njemački vojnici trebali bi podržati dva takozvana tima za vezu i posmatranje (LOT)".

  • Svijet

  • 14. Jun. 2022  14. Jun. 2022

  • 0

Nakon višegodišnje pauze, savezna vlada želi na jesen poslati do 50 vojnika Bundeswehra u stabilizacijsku misiju EU "Althea", piše Der Spiegel.

Najava o tome već je otišla iz njemačkog parlamenta. 

Spiegel piše da su "Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo odbrane obavijestili sigurnosne političare u Bundestagu da Vlada namjerava usvojiti odgovarajući mandat već sljedeće sedmice". 

"Ako sve bude išlo po planu, Bundestag bi prije ljetne pauze trebao raspravljati o stranom angažmanu".

Ugledni njemački magazin podsjeća i da  mirovna misija Evropske Unije "već godinama boravi u Bosni i Hercegovini kako bi obuzdala moguće tenzije između različitih etničkih grupa". 

"Prema nacrtu mandata, Bundeswehr bi trebao sudjelovati sa vojnicima u sastavu misije u Sarajevu. Osim toga, njemački vojnici trebali bi podržati dva takozvana tima za vezu i posmatranje (LOT). 

Radi se o mreži osmatračnica raširenih širom zemlje", navodi Spiegel.

Dodaje se i da je zadatak LOT-ova da, samo s lakim oružjem, na licu mjesta istražuju da li bi se sukobi mogli razviti ili čekaju velike demonstracije koje bi mogle eskalirati. 

"U tom slučaju, timovi bi tada tražili robusnije jedinice EUFOR-a iz Sarajeva. 

Komandant misije, Austrijanac, poželio je njemačko učešće tokom posjete savezne ministarke odbrane Christine Lambrecht (SPD) prije nekoliko nedjelja", stoji u informaciji Der Spiegela.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...