REAKCIJA NERMINA NIKŠIĆA: "SDA i HDZ opet biraju ljubav, policija HNK se dijeli po etničkoj liniji"

"Uvođenje funkcije zamjenika komesara, uz poziciju komesara, te naglašavanje da ova dva dužnosnika moraju biti različite narodnosti, čin je faktičke podjele MUP-a HNK na dvije stranačke policije", navodi Nikšić.

  • Politika

  • 14. Jun. 2022  14. Jun. 2022

  • 5

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić smatra kako je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima HNK pucanj u demokratsku državu i depolitizaciju javnih službi.

„To je jedan od koraka na koje su se obavezali subjekti koji su podržali Briselski sporazum od prije dva dana pa i Bakir Izetbegović u ime SDA. Da li je moguće da samo dva dana nakon tog sporazuma SDA i Izetbegović između evropskog puta Bosne i Hercegovine i partnertsva s HDZ-om, opet biraju ljubav i saradnju s HDZ-om na urušavanju demokratskih standarda, slabljenju državnih institucija i podjele policije po etničkoj i stranačkoj liniji?

Uvođenje funkcije zamjenika komesara, uz poziciju komesara, te naglašavanje da ova dva dužnosnika moraju biti različite narodnosti, čin je faktičke podjele MUP-a HNK na dvije stranačke policije. Razvlašćivanje policijskog komesara i ponovno uvođenje zakonskih odredbi po kojim svoje postupke mora usaglašavati sa ministrom unutrašnjih poslova HNK, prvenstveno u oblasti kadrovske politike, zapravo je vraćanje MUP-a HNK pod političku kontrolu. Radi se o onemogućenju vršenja dužnosti, koje su u nadležnosti komesara.

Uvođenjem zamjenika komesara, što je praksa koja ne postoji nigdje drugo u Bosni i Hercegovini, dodatno se "vežu ruke" komesaru. On na ovaj način postaje u potpunosti ovisan o političkom utjecaju i suštinskom stranačkom konsenzusu SDA i HDZ, ukoliko želi poduzeti bilo kakve konkretne korake u službi.

Naravno, ponovno ćemo od SDA slušati i čitati pamflete o borbi protiv korupcije i kriminala u koje više ne vjeruju ni njihovi najekstremniji sljedbenici. Istina je da na ovaj način SDA i HDZ žele zaštiti svako svoje kriminalce.

Siguran sam da su to prepoznali i predstavnici međunarodne zajednice, zbog čega ih pozivam da iskoriste svoj utjecaj i poziciju da osude, pa i osujete sutrašnju namjeru usvajanja štetnih zakonskih odredbi koje će imati dalekosežne posljedice i uvesti dodatnu institucionalnu segregaciju.

Možda sam naivan, ali želim pozvati sve zastupnike u Skupštini HNK da se odupru političkom nalogu kojim se doprinosi urušavanju inistitucija sistema i podjeli države, dijeljenjem javnih službi i pozicija po etničkoj osnovi. SDP BiH neće dati podršku ovom sramnom pokušaju dodatne politizacije policijskih službi i njihovog svođenja na "palice" vladajuće politike“, navodi Nikšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...