VUČIĆ JE UPLAŠEN: "Brinem za zimu – nafta skočila, struje nigdje biti neće, a gasa…"

(...) to je pitanje. Bit će teška zima za sve nas."

  • Regija

  • 14. Jun. 2022  14. Jun. 2022

  • 2

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se veoma brine kako će se stvari razvijati u narednom periodu, naročito naredne zime, jer nije siguran kako će se okončati sukob u Ukrajini i kakve to efekte može imati na Srbiju, Evropu i ostatak svijeta.

„Brinem za zimu naročito, zato što je nafta ponovo skočila, struje nigdje biti neće, a gasa – to je pitanje. Bit će teška zima za sve nas“, rekao je Vučić poslije posjete Spomeniku heroja sa Košara.

On je rekao da država nastoji da ide naprijed i da je očuvana mogućnost da se i dalje gradi ono što je započeto, a da bi to bilo i lakše da ima „još više odgovornosti u pojedinim državnim organima“.

“Plašim se da imamo mnogo nepoznatih u toj jednačini. Svaki dan analiziram šta se zbiva, dobro poznavajući sve svjetske aktere u ovom trenutku”, rekao je on.

Vučić je rekao da se mnogi ponašaju tako kao da im je Srbija “najlakša meta”, ali da se država bori i čini sve što je u skladu sa mogućnostima i to polako počinju da shvataju i oni koji imaju drugačije mišljenje.

“Imamo fer pristup i prema zapadnim i istočnim partnerima. Kažemo svima u lice šta mislimo. I svaki dan nam analitičari govore da nećemo moći više da sjedimo na dvije stolice. Ljudi, vi niste razumjeli kada smo 100 puta rekli – mi imamo svoju politiku. I to hrabro kažemo i jednima i drugima”, dodao je on.

“Euroskepticizam raste, ali Srbija ostaje na evropskom putu”

Kada su u pitanju eurointegracije Srbije, Aleksandar Vučić je rekao da euroskepticizam raste svakog dana, ali da Srbija ostaje na evropskom putu, napominjući da racionalno mora da bude ispred emocija.

“Moramo stvari da postavimo racionalno. Možemo li bez Evrope i njihovih investicija? Da li smo emocionalno presretni zbog njihovih izjava o Kosovu i pritisaka povodom vođenja spoljne politike? Pa nije niko, ali moramo da budemo dovoljno razumni da naše emocije ne prevladaju”, rekao je Vučić, prilikom polaganja vijenca na Spomenik junacima sa Košara.

Govoreći o odbrani karaule Košare u ratu 1999. godine, Vučić je rekao da se poslije godina šutanja danas o tome govori s ponosom.

“Hvala za sve što ste za našu otadžbinu činili. Za razliku od nekog ranijeg perioda, danas djeca znaju za Košare, šta znači čuvati svoju zemlju i koliko je važno voljeti svoju zemlju. Hvala vam što ste voljeli Srbiju više od svega, Srbija to ne može i neće da zaboravi”, rekao je Vučić, prenosi Beta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...