NIJE SVE IZGUBLJENO: Ako vas muči neugodna nadutost i loša probava, isprobajte rješenja iz prirode…

Šećer može potaknuti zadržavanje vode u tijelu, naročito jednostavni ugljikohidrati u sokovima, slatkišima i grickalicama

  • Zdravlje

  • 15. Jun. 2022  15. Jun. 2022

  • 0

Naš organizam dobro regulira razinu vode u tijelu, a višak vode obrađuju bubrezi i izlučuju kao mokraću. No ponekad može doći do nastanka određenih stanja i poremećaja koji potiču tijelo da zadržava svu suvišnu vodu. Tada osjećate nadutost.

Neke uzročnike nakupljanja suvišne vode je relativno lako riješiti, kao što je prekomjeran unos soli. Ako ste primijetili da je vaše tijelo počelo zadržavati višak vode, prvo se posavjetujte s ljekarom. Tek kada budete sigurni da nije u pitanju ozbiljan zdravstveni problem, možete poduzeti neke mjere.

Povećajte unos vode

Kada ne pijete dovoljno vode, vaše tijelo počinje zadržavati vodu kako bi mu ostalo dovoljno za obavljanje tjelesnih procesa. Stoga pijte mlaku vodu konstantno tokom dana, od 8 do 12 čaša!

Povećajte unos voća i povrća

Neke vrste voća i povrća imaju prirodno diuretsko djelovanje, kao što su šparoge, cvekla, peršun, luk i mahunarke. Neke vrste se sastoje od velikog dijela vode, kao što je lubenica.

Smanjite unos soli

Prekomjeran unos soli potiče tijelo na zadržavanje vode. Stoga budite pažljiviji kod unosa soli i izbjegavajte procesuiranu hranu koja je prepuna soli! Izbjegavajte i slane grickalice jer ćete se idućih nekoliko dana osjećati naduto!

Vježbajte

Tjelovježba može učiniti čuda po pitanju zadržavanja vode u tijelu. Tjelovježba potiče širenje krvnih žila i krv puno lakše prolazi kroz njih, a višak tekućine lakše napušta tijelo. Šetnja od 30 do 40 minuta dnevno će biti sasvim dovoljna.

Izbjegavajte šećer

Šećer može potaknuti zadržavanje vode u tijelu, naročito jednostavni ugljikohidrati u sokovima, slatkišima i grickalicama. Mogu uzrokovati nagle promjene razine šećera u krvi.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...