DOM NARODA PARLAMENTA BiH: HDZ i SNSD usvojili Čovićeve izmjene Izbornog zakona BiH

Od prisutnih 14 delegata sedam je bilo za (SNSD-HDZ), protiv šest (SDA, SBB, SDP i Zlatko Miletić) i jedan suzdržan (SDS), te je Prijedlog upućen u hitnu proceduru u Zastupnički dom BiH. Postojala je opća i entitetska većina. Sjednici iz opravdanih razloga nije prisustvovala Dušanka Majkić (SNSD).

  • Politika

  • 15. Jun. 2022  15. Jun. 2022

  • 13

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, koji su u parlamentarnu proceduru uputila četiri delegata Kluba hrvatskog naroda iz HDZ-a BiH, prenosi Faktor.

Od prisutnih 14 delegata sedam je bilo za (SNSD-HDZ), protiv šest (SDA, SBB, SDP i Zlatko Miletić) i jedan suzdržan (SDS), te je Prijedlog upućen u hitnu proceduru u Zastupnički dom BiH. Postojala je opća i entitetska većina. Sjednici iz opravdanih razloga nije prisustvovala Dušanka Majkić (SNSD).

Ponovo je na dnevni red uvršten nakon što je Ustavni sud BiH odlučio da HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona nije povrijedio vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Delegat iz Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić kazao je tokom rasprave da se protivi ovom prijedlogu, te obrazložio i zašto.

- Ovakav prijedlog Izbornog zakona s aspekta naroda kojem pripadam, i u području gdje živim, ne bih ga prihvatio da ga je član moje porodice predložio. Ovaj prijedlog je u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskima pravima, Ustavom BiH i FBiH, mišljenjem Venecijanske komisije. Dok god ne dođemo u poziciju da je jednako pravo glasa, neovisno kojem narodu pripada, na svakom pedlju ove zemlje, ja ga neću prihvatiti. Jer iz četiri kantona gdje je 46.000 Hrvata imali bi samo jednog delegata, a da ne govorimo o Republici Srpskoj. Ako bih prihvatio ovaj koncpet, negirao bih svoje postojanje – pojasnio je Miletić svoje protivljenje.

Čović se sarkastično zahvalio Miletiću za njegov doprinos u borbi za Hrvate i njihova prava.

Dopredsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović (SDA) je napomenuo da je usvajanje ovog zakona u suprotnosti sa onim što je prihvaćeno u Briselu, a to je da će se ovo raditi u dogovoru nakon što se završe izbori i formira kompletna struktura vlasti u roku od šest mjeseci.

- Ako se danas donese ova odluka bit će to prvo kršenje sporazuma iz Brisela - istakao je Izetbegović.

Replicirao mu je Čović.

- Tačno je da je Izetbegović bio u Briselu, ali je i tačno da tamo ništa nije usvojeno ni usaglašeno. A i da jeste, piše da će se pristupiti izmjenama Izbornog zakona odmah, a najdalje šest mjeseci nakon uspostave vlasti - kazao je Čović.

Miletić je poručio da je u Čovićevom obraćanju njemu osjetio dozu ironije.

- Vas nije bilo ni 1991. ni 1992. kada sam se ja brinuo o tom narodu, a nije bilo ni HNS-a. Građani će procijeniti koliko se ko i na kojem području brine za Hrvate- poručio je Miletić.

Delegat Denis Bećirović (SDP) je istakao da je HDZ ovakvom procedurom i konceptom pokazao kako  u praksi izgleda preglasavanje.

- Poruka HDZ-a je da tamo gdje imamo šansu vrlo rado ćemo preglasati druge. Ovaj prijedlog je beskoristan u konačnici. Prijedlog je antiustavan. Ovaj zakon nema nikakvu šansu da prođe u Zastupničkom domu BiH – rekao je Bećirović.

Mladen Bosić (SDS) iz Kluba srpskog naroda je kazao da bez unutrašnjeg odgovora  BiH se neće moći promijeniti.

- Nikakav zakon koji nije usaglašen unutar političkih aktera neće proći ili ga neće biti moguće implementirati. Iz ovog prijedloga je vidljivo da dogovor ne postoji. Mi smo i dalje u dubokoj političkoj krizi koja će se nastaviti i nakon izbora. Mislim da je bio korektan stav stranaka iz RS-a da će prihvatiti svaki dogovor unutar FBiH ukoliko ne ide na štetu RS-a – pojasnio je Bosić.

Dopredsjedavajući Nikola Špirić (SNSD) je potencirao priču o tome zašto se ovaj prijedlog ne bi usvojio u oba doma.

- Jesmo li spremni da gradimo demokratsko društvo u BiH? Neće biti idealno sve dok jedni drugima budemo ograničavali bilo kakva prava. Ako smo spremni graditi demokratsko društvo hajte da to pokažemo, da podržimo ovaj zakon. Kada se prava konstituvnih naroda gurne u predizbornu kampanju samo će zatrovati prostor. Najgora poruka koju mi Srbi možemo čuti jeste igra brojeva. Ako imamo većinu Bošnjaka, onda se vi Srbi i Hrvati nemate čemu nadati. Ova sjednica može biti upozorenje. Ništa se neće promijeniti poslije izbora, ostat će isti akteri i isti problemi – poručio je Špirić.

Izetbegović je kazao da je Špirić kao gotovu stvar prihvatio da su Hrvati u BiH obespravljeni, te nagalasio da Hrvati imaju važnu poziciju člana Predsjedništva BiH.

- O obespravljenosti Hrvata u BiH i u FBiH se ne može govoriti, ali se može govoriti o pravima Bošnjaka i Hrvata u RS-u. Tamo ima stari hronični problem, a ne u FBiH – istakao je Izetbegović.

Špirić je replicirao Izetbegoviću te kazao da se ne mogu nesporazumi u FBiH fakturisati RS-u.

Danas usvojeni Prijedlog izmjena Izbornog zakona možete pročitati OVDJE

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...