USVOJENE DOPUNE ZAKONA: PDV na životne namirnice pet posto, na "luksuz" 22 posto

Ovaj zakon je ranije razmatrao i usvojio i Predstavnički dom PSBiH, ali u nešto drugačijem tekstu.

  • Vijesti

  • 15. Jun. 2022  15. Jun. 2022

  • 1

Delegati Doma naroda Parlamenta BiH usvojili su danas Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost. Prema ovom zakonu, PDV na osnovne životne namirnice se snižava na pet posto, dok se na luksuznu robu podiže na 22 posto.

Ovaj zakon je ranije razmatrao i usvojio i Predstavnički dom PSBiH, ali u nešto drugačijem tekstu.

Usvojeni Prijedlog zakona o dopunama Zakona o PDV-u podrazumijeva da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to lijekova, brašna, hljeba, dobijen od svih vrsta brašna, mlijeka i mliječnih proizvoda, jestivog ulja, jestivih masnoća životinjskog i biljnog porijekla, soli, šećera i homogenizovane dječije hrane.

Istom izmjenom podrazumijeva se i to da se povećanim PDV-om od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigare i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna, nakit i srodni proizvodi, satovi vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila, umjetnička djela, oružje.

Opširnije pročitajte ovdje.

S obzirom da se tekst zakona razlikuje, formirana je komisija koja će raditi na usaglašavanju teksta zakona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...