NENAD ČANAK BEZ DILEME: "Ukrajinci se bore protiv jezive mašinerije smrti, odmah uvesti sankcije"

Na pitanje koliko ostaje u Ukrajini i da li je uvjereniji da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji, Čanak je odgovorio da “sankcije moraju odmah uvesti”.

  • Regija

  • 15. Jun. 2022  15. Jun. 2022

  • 1

Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine proteklih nekoliko dana sa bliskim saradnicima boravi u Ukrajini. Tom prilikom obišao je Lavov, Kijev, Harkiv. Obišao je mjesta stradanja i razgovarao sa mještanima ratom zahvaćenih područja, kako sa Ukrajincima, tako i Rusima.

I dok je iz Ukrajine na svom twitter nalogu objavljivao potresne fotografije, na njegov račun stizali su razni komentari da je u pitanju samoreklamerstvo, dodvoravanje zapadu, a najavljena je i jedna krivična prijava protiv njega zbog izjave “da se rat u Ukrajini mora završiti smrću Putina”. U intervjuu Čanak objašnjava šta je bio razlog njegovog iznenadnog odlaska u Ukrajinu.

On je rekao da je važan dio njegovog političkog uvjerenja i to da se “mora biti na mjestima o kojima želite da imate politički sud”.

“Zbog toga sam još 1991. godine, kada je počinjao rat u Sloveniji, bio u Ljubljani. Prošle godine sam boravio na Kosovu i na mjestima stradanja srpskih civila u Hrvatskoj. Boravio sam prošle godine 5. septembra na Cetinju, prilikom ustoličenja vladike Joanikija, te ove godine na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom i lično vidio sve što se događa. Posjetio sam sva krizna žarišta u bivšoj Jugoslaviji. To je način razmišljanja koji njegujem već duže od 30 godina”, istakao je Čanak.

Na pitanje koliko ostaje u Ukrajini i da li je uvjereniji da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji, Čanak je odgovorio da “sankcije moraju odmah uvesti”.

“U ovom trenutku ne mogu učiniti više od ovoga. Puno sam razgovarao, vidio mnogo toga. Obišli smo puno mjesta. Razgovarali sa puno ljudi. Stekao sam jasnu sliku. Sada treba pomoći Ukrajini i njenim građanima i zaustaviti jezivu Putinovu agresiju na ovu nezavisnu i suverenu državu. Ukrajinci se bore ne samo za Ukrajinu ili njihove gradove, nego i za zaustavljanje jezive mašinerije smrti, kakva je Putinova Rusija danas. Sankcije Ruskoj Federaciji moramo odmah uvesti! Moramo uraditi sve da bude jasno sa koje je strane Srbija. Agresija Putinovih neofašista na Ukrajinu je svjetska sramota dvadesetprvog vijeka i ravna je agresiji Hitlerovog Trećeg rajha na Evropu”, zaključio je Čanak za Danas.rs.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...