“SB” U NARODNOM POZORIŠTU: “Sve spremno za dva velika događaja, evo i detalja (FOTO)

"Otvaramo se za umjetnike i druge sadržaje koji nisu isključivo iz domena opere, baleta ili koncertnog programa Kuće na obali. U mnogim kooprodukcijama i saradnjama, radili smo kao jedan mehanizam, jedan od njih je Superar BiH", kazao je Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

  • Kultura

  • 16. Jun. 2022  

  • 0

U Narodnom pozorištu u Sarajevu traju posljednje pripreme za dva velika koncerta.

U petak, 17. juna, s početkom u 19 sati održat će se godišnji koncert Superar BiH, a u subotu, 18. juna, očekujemo samostalni koncert Hora bečkih dječaka.

Tim povodom u Narodnom pozorištu Sarajevo održana je press konferencija na kojoj su govorili Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Vedran Tuce, direktor Sarajevske filharmonije, Gerald Wirth, direktor Hora bečkih dječaka , Birgit Brodner, članica Upravnog odbora Superara, Alma Karić, umjetnička direktorica Superara, te Klaudija Bilić-Selmanović, izvršna direktorica Superara. 

"Vrlo smo ushićeni zbog ovog događaja, smatramo ga prvorazrednim umjetničkim doživljajem i velika nama je čast da možemo ugostiti Hor bečkih dječaka, koji će zajedno, u sklopu ovog projekta sa našim domaćim snagama djelovati na sceni.

Naš repertoar govori da smo u našem muzičkom segmentu odlučili da povučemo neke novitete zajedno sa Sarajevskom filharmonijom. Otvaramo se za umjetnike i druge sadržaje koji nisu isključivo iz domena opere, baleta ili koncertnog programa Kuće na obali. U mnogim kooprodukcijama i saradnjama, radili smo kao jedan mehanizam, jedan od njih je Superar BiH", kazao je Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

Superar je visokokvalitetan muzički program koji su u Beču prije 11 godina osmislile i osnovale institucije Caritas Beč, Hor bečkih dječaka, te Bečka koncertna dvorana.

U Bosni i Hercegovini Superar je osnovan 2016. godine kako bi djeci i mladim ljudima pružio priliku da ojačaju samopouzdanje, te razviju ključne vještine i kreativnost kroz poseban muzički program koji su kreirali renomirani umjetnici s ciljem pozitivnog razvoja ličnosti.

Program se zasniva na pružanjujednakih mogućnosti za svako dijete, poticanju socijalne uključenosti ranjivih društvenih grupa, poboljšanju kvaliteta obrazovanja širom zemlje, te razvoju vještina kod djece i mladih koje vode ka pomirenju i osiguravaju mir.

Superar nudi horsko pjevanje i orkestar potpuno besplatno i direktno su uključeni u obrazovni sistem, bez selekcije i segregacije, i to trenutno za skoro 400 djece i mladih ljudi u Kantonu Sarajevo.

"Imamo dva velika koncerta, mi smo prije dvije godine planirali koncert zajedno sa Horom bečkih dječaka, nažalost, tada nas je COVID situacija spriječila zato smo sretni i ponosni, sada možemo realizirati ove divne događaje.

Počevši sa našim godišnjim koncertom, u petak u 19 sati pod motom "Zvuci nade". U subotu, samostalan solo koncert Hora bečkih dječaka, ali gdje će naš omladinski ženski hor SuperarCandeza biti prisutan na dvije tri numere", rekla je Klaudija Bilić-Selmanović, izvršna direktorica Superara BiH. 

"Nakon inicijalnog uspjeha programa počeli smo tražiti partnere van granica Austrije, 2016. godine smo ih pronašli u Bosni i Hercegovini. Veoma smo sretni što smo ovdje sa djecom i dijelimo radost nadolazećeg koncerta", dodala je Birgit Brodner, članica Upravnog odbora Superar-a.

U subotu, 18. juna Hor bečkih dječaka će održati svoj samostalni koncert u Narodnom pozorištu. Početak je zakazan u 19 sati.

Binu Narodnog pozorišta će razveseliti jedan od najboljih svjetskih horova – Hor bečkih dječaka uz dirigentsku palicu maestra Manola Cagnina. Hor Bečkih dječaka je razvio svoj program "Zajedno" tokom pandemije.

"Velika je čast biti u Sarajevu. Hor bečkih dječaka ovdje nije bio jako dugo vremena, tačnije 55 godina, stoga mi je drago što smo ovom prilikom ovdje da na neki način proslavimo sa Superarom upravo ovu prigodu. Uzet ćemo učešće u sutrašnjem godišnjem koncertu Superara, i uživat ćemo zajedno pjevajući sa svom tom djecom. U subotu ćemo predstaviti naš koncert, čiji je moto "Zajedno".

Nakon pandemijske faze kada su naše koncerte turneje otkazane, nadošli smo na ideju da kada dođemo u priliku, moramo kroz repertoar dati do znanja da jedino zajedno možemo ići dalje. Pogotovo sada zbog rata u Ukrajini takva jedna ideja i moto je važan. Predstavljat ćemo zvuke iz svijeta, Superarcandeza pridružit ce nam se na dvije numere", istakao je Gerald Wirth, direktor Hora bečkih dječaka.

Superar godišnji koncert ove godine nosi moto "Zvuci Nade". Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u petak će u jednom momentu biti 260 izvođača, od kojih je samo njih 30 činiti članovi Sarajevske filharmonije.

"Članovi Sarajevske filharmonije su jedini odrasli na sceni, svi ostali su djeca. Ništa bolje od toga ne govori o ideji zvuka nade, nego dvije stotine djece koja  nam to pokušavaju prenijeti. Repertoarski fokus je na melodijama iz cijelog svijeta. Djeca će pjevati pjesme iz Južne Afrike,Bugarske, Ukrajine, Rumunije, Švedske, naravno pjevat će i na materinjem jeziku, engleskom, italijanskom...", podvukla je Alma Karić, umjetnička direktorica Superara BiH, prenosi Radiosarajevo.ba.

Naš fotoreporter je bio na ovom pressu u Narodnom pozorištu u Sarajevu, i zabilježio dijelove konferencije. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...