DIPLOMATSKA OFANZIVA ZAPADA: Nakon austrijskog kancelara, i njemačka ministrica Baerbock zahtijeva jednak tretman Ukrajine i Bosne i Hercegovine!?

"Vrijeme je za daljnju izgradu Evropske Unije, uključujući odmak od jednoglasnosti u vanjskoj politici", zaključila je ministrica Baerbock.

  • Vijesti

  • 17. Jun. 2022  17. Jun. 2022

  • 7

Europska komisija predložila je da Ukrajina dobije kandidatski status za članstvo u Europskoj Uniji, objavila je danas predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, rekavši da to podrazumijeva obavezu Ukrajine za provedbu niza reformi. Europska je komisija u dobivanju kandidatskog statusa, osim Ukrajine, također podržala i Moldaviju, ali ne i Gruziju, još jednu bivšu sovjetsku republiku, od koje se traži da zadovolji određene uslove.

Ubrzo nakon ove odluke Evropske komisije oglasio se austrijski kancelar Karl Nehammer koji je poručio da će Austrija podržati status kandidata za članstvo Ukrajine u EU samo pod uslovom da u procesu proširenja ne bude dvostrukih standarda. Nehammer smatra da se moraju primijeniti ista mjerila kao i za kandidate sa Zapadnog Balkana.

"Za mene ne bi bilo zamislivo da odobrimo status kandidata Ukrajini, a istovremeno da zemlje, kao BiH, i dalje držimo izvan", naglasio je Nehammer za njemački list "Welt".

Nakon austrijskog kancelara javnosti se putem Twittera obratila i njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock. I ona je pozvala na integracijske korake za Zapadni Balkan.

"Ruska agresija je historijska prekretnica za naš kontinent. Kako ćemo sada odlučiti dugoročno će oblikovati našu situaciju u Evropi - čak i ako proces pristupanja ostane dug i zamoran", poručila je njemačka ministrica referirajući se na poziv da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli kandidatski status EU i pozvala na odlučnost po pitanju Zapadnog Balkana.

"I na Zapadnom Balkanu moramo konačno učiniti naredne korake, inače će ih učiniti Rusija. Ali, neće biti dovoljno staviti još stolica u krug u Briselu. Vrijeme je za daljnju izgradu Evropske Unije, uključujući odmak od jednoglasnosti u vanjskoj politici", zaključila je ministrica Baerbock.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...