„ISKRE BUDUĆNOSTI“; MUZIČKI FESTIVAL U STOCU: Organizatori za „SB“ najavljuju 20  koncerata u 17 julskih noći; "Kultur Shock", Amira Medunjanin i Boško Jović, "Konvoj", "Skroz"...

"Pratite, kliknite, prijavite se bilo za kupovinu ulaznica i/ili učešće u našim aktivnostima. Zajedno možemo“.

  • Kultura

  • 18. Jun. 2022  18. Jun. 2022

  • 0

U julu će biti održano peto izdanje boutique Festivala „Iskre budućnosti by BH Telecom“.

„On zaista jeste boutique, mali je, blizak, posvećen i namijenjen svakodnevnom čovjeku odnosno posjetitelju - posjetiteljici i tako će ostati i u budućnosti. Ne želimo praviti ogromni festival, jer nismo megalomani, nije nam to u prirodi, niti to priliči Stocu - muzeju na otvorenom. S tim u vezi, festivalska zona je u prostoru kultne Gradske kafane, pod prirodnim hladom odnosno platanima i oivčena je Bregavom. Dakle, idealan prostor za sjajne koncerte i druženje Stočana, dijaspore, turista. Ustvari svih onih koji vole život. Mi nudimo priliku da na 17 dana istinski udahnu taj život“, govori Samir-Seno Zekić, predsjednik UG „Iskra“ Stolac, koje organizuje „Iskre budućnosti“.

Poštovanje svima, ali ipak se izdvajaju tri imena: bend "Kultur Shock", i interpretatorica Amira Medunjanin i gitarista Boško Jović koji ce nastupiti zajedno. Dakle, tri i u regionalnim i evropskim okvirima vrhunska izvođača. Kako ste ih uspjeli "bukirati", jer to i puno većim festivalima i organizacijama tesko polazi za rukom?

„Mi njegujemo dugi niz godina prijateljske odnose s pojedinim 'hedlajnerima'. Zapravo, sa svima smo prijatelji, prije svega, a potom i poslovni saradnici. Navodim primjer, Srđan Jevđević, vođa 'Kultur Shocka' je, recimo, prihvatio samo naš i poziv iz Lukavca. Amira je ponovo sa nama i ove godine. Znači to! Sa nekima bude tu i blagih nesporazuma, ali se prevaziđu. Ako se ne dogovorimo za jedno izdanje festivala, naredna godina uvijek donese bolju saradnju. Prepoznali su zašto ovo radimo, koja je nit i iskra koja nas drži i zašto želimo revitalizirati Stolac. Vodilja nam nije profit, već pružiti ovom gradu ono što mu treba biti pruženo, pokazati da se zajedno može i mora. Naš cilj je festivalom i dobrim line-upom trasirati put kojim će Stolac postati nezaobilazna destinacija tokom jula. Benefiti jednog tako zaokruženog projekta bili bi višestruki, za samo udruženje i sve mlade Stočane sportiste koji su pod plaštom Udruženja Iskre, pa i sve građane Stoca. Pridodati Stocu osim epiteta muzej na otvorenom i onaj da je to festivalski grad naša je misija. Snage da iznesemo taj projekat imamo. Podrška koju dobijemo iz godine u godinu raste. E to je ono što osim dobrog domaćinstva 'hedlajneri' vide u nama, pa nam je, vjerujem to, zbog toga lakše nego drugim festivalskim organizacijama“, odgovara Zekić na naše pitanje.

Ni Sarajevo ovo ljeto neće imati toliko koncerata u nizu. A Sarajevo je ipak glavni grad, u kojem je puno lakše doći do sponzora nego u Stocu. Kako ste se vi izborili sa finanasijama, ko je pomogao UG "Iskra" Stolac u organizaciji?

„Svake godine je bilo izazovno zatvoriti finansijsku konstrukciju Festivala, s obzirom da smo tek gradili temelje Festivala. Bilo je tu i ličnih kreditnih zaduženja kako bismo podmirili troškove. Međutim, svaka borba se isplatila, te je ove godine situacija nešto drugačija, iako su predviđanja mnogih bila crna. Važnost ovoga što radimo prepoznao je Grad Stolac koji je generalni pokrovitelj, zatim BH Pošta, Triglav osiguranje, Ministarstvo kulture i sporta KS i Federalno ministarstvo kulture i sporta, te niz manjih, srcu dragih preduzeća - lokalnih i kantonalnih, koji su velikodušni u svojim donacijama. Bilo bi odlično da nam uskoro daju pozitivan odgovor još nekoliko institucija i kompanija od stotine onih kojima smo se obratili. Time bismo zaokružili sve troškove i mirni ušli u realizaciju festivala, uljepšavanje trga, te kreiranje svih dnevnih sadržaja koje planiramo. Naravno akcent je i na prodaji ulaznica, čije su cijene, rekao bih, simbolične. Opet ponavljam, Udruženje 'Iskra' nije profitno, te se sva sredstva, ako se to slučajno desi, koja ostaju neiskorištena za svrhu organiziranja festivala, usmjeravaju se za podmirivanje drugih aktivnosti udruženja, prije svega za naše mlade sportiste“, kaže naš sagovornik.

https://www.facebook.com/107345435182465/posts/140790388504636/

Kompleti ulaznica za sve dane festivala prodavaće se preko kupikartu.ba po cijeni od 50 KM, odnosno 70 KM ukoliko se želi rezervisati šator-mjesto na obližnjoj Gradskoj plaži. Pojedinačne ulaznice za koncerte „Kultur Shock“ i Amiru i Boška su 15 odnosno 20 KM na dan koncerta, Konvoj i Skroz 10, a cijene za ostale dane Festivala su po 5 KM.

„Da iskoristimo priliku pozvati čitatelje da nas prate na Facebook stranici kako bi bili informisani o dešavanjima. Planiramo poziv za volontere koji će biti dijelom festivalskog staffa. Također u planu nam je i poziv mladim dizajnerima koji će se 'takmičiti' u najboljem dizajnu festivalskih majica. Pratite, kliknite, prijavite se bilo za kupovinu ulaznica i/ili učešće u našim aktivnostima. Zajedno možemo“, vele organizatori.

Eto, poziv da dođete u Stolac su prethodni redovi koje su izgovorili organizatori „Iskri budućnosti“. A naš, da dođete u ovaj grad i ne samo u vrijeme Festivala.

(S. Bosna/D. Bajramović)    

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...