AKO ČESTO KONZUMIRATE MESO, JAJA I MLIJEČNE PROIZVODE: Ljekari tvrde kako biste trebali provjeriti krvnu sliku

Korisne informacije, ali neke navike su poprilično teško rješiv problem.

  • Zdravlje

  • 19. Jun. 2022  

  • 1

Iako vam se možda ne sviđa što ponekad ipak morate otići provjeriti krvnu sliku, znajte da ovaj nalaz itekako može pomoći u otkrivanju nivoa toksičnih komponenti u krvi.

Te toksične tvari produkt su nekih namirnica koje svakodnevno jedemo, a rezultat može pomoći u smanjenju rizika za kardiovaskularne bolesti i preranu smrt.

"TMAO (Trimetilamin N-oksid) je toksični spoj koji se proizvodi interakcijom nekih namirnica i mikroba u želucu tokom probave, a ne nalazi se kao takav u hrani", pojasnila je Purna Kashyap, gastroenterolog na Mayo klinici, piše msn.com.

Dodaje da "ako jedete neke namirnice, mikrobi tokom probave će ih pretvoriti u toksične spojeve, koje jetra pretvara u TMAO".

Tokom vremena on se nakuplja u tijelu i povećava rizik od ateroskleroze - nakupljanja plaka u arterijama i čini odobu podložnijom kardiovaskularnim bolestima, infarktu i moždanom udaru.

Osobe koje imaju povišene nivoe TMAO-a imaju i dva puta veći rizik od bolesti srca, a kako bi se ti nivoi snizili, savjetuje se da se bazirate na prehranu bogatu vlaknima i koristite puno maslinovog ulja koje sadrži neke od inhibitora enzima koji je potreban da bi se stvorio TMAO.

Ako izbjegavate određene namirnice, i to može pomoći. Evo koje su to:

Crveno meso:

"Crveno meso je najpoznatija namirnica koja vodi do spomenutih promjena, a povišen nivo TMAO povezan je sa s povećanim rizikom od nastanka bolesti bubrega, uz kardiovaskularne bolesti", navodi Kashyap.

Jaja:

Jaja se često hvale radi zdravstvenih dobrobiti, ali ako ih jedete previše možda mogu uzrokovati problem sa srcem.

"Ako jedete dva ili više jaja u danu, može doći do povećanja nivoa toksičnosti u krvi i urinu", tako barem kažu rezultati studije iz 2014. godine.

Žumanjak sadrži oko 115 mg kolina, a to je više od 25 posto dnevne preporučene doze.

Ako jedete dva jaja za doručak, to će vam dati pola preporučene doze.

Mliječni proizvodi:

Puno se u posljednje vrijeme govori o mlijeku, uz činjenicu da je oko 68 posto svjetskog stanovništva osjetljivo na laktozu. Mnogi se tako pitaju je li mlijeko uopće zdravo za nas.

Prema studiji iz 2015. godine, prehrana koja sadrži puno mlijeka je povezana s većim nivoom upala, a ako mlijeko pijete često, možda biste trebali kod ljekara provjeriti stanje krvi.

(Faktor/msn.com) 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...