GRAĐANE IZNENADILE NACISTIČKE ZASTAVE U SRCU SARAJEVA: To se samo snima film, evo o čemu je riječ...

Danas su građane Sarajeva u centru grada iznenadile nacističke zastave, a za koje se ispostavilo da služe u svrhe snimanja filma "Sevap/Mitzvah (Dobro djelo)".

  • Kultura

  • 19. Jun. 2022  19. Jun. 2022

  • 2

Danas su građane Sarajeva u centru grada iznenadile nacističke zastave, a za koje se ispostavilo da služe u svrhe snimanja filma "Sevap/Mitzvah (Dobro djelo)".

Film pod rediteljskom palicom Sabine Vajrače, čiji se posljednji dio snimanja odvija na spomenutoj lokaciji, oživljava dva različita razdoblja rata, a snimljen je po istinitom događaju.

Radnja nas prvenstveno vraća u 1941. godinu. U centru dešavanja je muslimanka Zejneba Hardaga koja rizikuje svoj život kako bi od nacista spasila porodicu Kabiljo, svoje prijatelje i ujedno Jevreje. Pedeset godina kasnije, odnosno 1990-tih tokom opsade Sarajeva, i jevrejska porodica Zejnebi čini istu uslugu.

Film je, osim na ovoj, sniman i na drugim sarajevskim lokacijama, među kojima je i Svrzina kuća.

Vajrača je, inače, izbjeglica iz Bosne i Hercegovine sa adresom u Americi, a u maju je njen scenarij pobijedio na filmskom takmičenju o holokaustu na Claims Conferenceu.

Na takmičenje je pristiglo 39 prijava iz sedam zemalja, a za pobjednika je, osim novčane nagrade od 40.000 dolara, obezbjeđena i dodatna podrška za razvoj projekta, kako bi od scenarija nastao film.

Kada je govorila o svom scenariju, Vajrača je poručila: "Zlo se iznova vraća i ratovi se događaju iznova i iznova i cijela poruka ovog filma je, hoćete li se, kada se takav događaj desi, sjetiti svoje ljudskosti i spašavati druge ili ćete postati mali i uplašeni i misliti samo na sebe".

Rediteljica se nada kako će svojim filmom inspirisati publiku da učine dobro djelo, bez obzira na sve jer se "ono na neki način može vratiti".

(Klix.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...