NAKON ŠETNJI BAŠČARŠIJOM TEŠKE TEME: Zeleni u Sarajevu naveli da i BiH treba dobiti kandidatski status

Nakon lagane šetnje, uslijedile su teške teme. Jedna od njih, da li Bosna i Hercegovina treba dobiti kandidatski status za EU.

  • Vijesti

  • 19. Jun. 2022  19. Jun. 2022

  • 2

Delegacija europarlamentaraca i članova Bundestaga iz grupacije zelenih posjetila je danas Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine.

Viola von Cramon-Taubadel, izvjetiteljica za Zapadni Balkan, i član Bundestaga Boris Mijatović sa svojim domaćinima prošetali su Baščaršijom.

Nakon lagane šetnje, uslijedile su teške teme. Jedna od njih, da li Bosna i Hercegovina treba dobiti kandidatski status za EU.

"Mi, barem u Evropskom parlamentu, uvijek navodimo da u slučaju da Moldavija i Ukrajina dobiju status kandidata moramo dati nešto i Zapadnom Balkanu da pokažemo da možemo biti shvaćeni kao kredibilni, da povjerenje u nas nije potpuno izgubljeno", kazala je Von Cramon-Taubadel, prenosi N1.

Dodala je da kada govori o ovoj regiji uvijek spominje kako se Bosni i Hercegovini treba dodijeliti kandidatski status.

"Da damo kandidatski status BiH, na primjer, to bi bilo nešto. Otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, da konačno damo viznu liberalizaciju Kosovu, koju oni zaslužuju već četiri godine. Dakle, to je nekoliko stvari koje uvijek spominjemo kada se govori o zemljama istočnog partnerstva, posebno Ukrajini", rekla je Von Cramon-Taubadel.

Mijatović je naglasio da prijetnju po BiH predstavljaju secesionističke politike Milorada Dodika (SNSD) i Dragana Čovića (HDZ BiH).

“Sve stranke koje se pridržavaju nacionalističkih principa su prijetnja. Tu je osuda bošnjačkih, srpskih i hrvatskih stranaka zbog politike koja slijedi samo nacionalističko razmišljanje. Vjerujemo da je nacionalističko razmišljanje put ka odvajanju”, izjavio je Mijatović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...