EUROPARLAMENTARKA STRIK IZ BANJALUKE: “Treba nam podrška u borbi protiv Putina i ruske agresije; dok su sporni zakoni NSRS na snazi..."

“Mi osuđujemo odluke NSRS o ovim zakonima, oni su još važeći, tim odlukama se podriva integritet BiH, i dok su ti zakoni važeći BiH ne može dobiti kandidatski status, jer se takvim zakonima razara država”, zaključila je Strik.

  • Politika

  • 20. Jun. 2022  20. Jun. 2022

  • 0

Odnos prema Rusiji u trenutku ukrajinske krize bila je jedna od ključnih tema poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) i parlamentaraca iz EU iz Partije Zelenih. Tineke Strik iz partije Zelenih rekla je da je u Banjaluku stigla nakon više posjeta Sarajevu.

“Očekujemo od političara da sarađuju i da prevaziđu nacionalističku politiku, da rade u interesu svih građana, bez obzira na njihovo etničko porijeklo. Pred vama su izbori, nadamo se da će građani izabrati ekonomske programe”, poručila je ova parlamentarka.

Ona je još dodala da očekuje usklađivanje stavova o ratu u Ukrajini sa stavovima EU.

“Treba nam podrška kada je u pitanju borba protiv Vladimira Putina i ruske agresije. Treba nam vaša podrška kada je u pitanju osuda ruske agresije na Ukrajinu što bi bilo u skladu sa vanjskom politikom EU, treba nam vaša podrška u borbi protiv autokrata, u borbi za nezavisno pravosuđe, slobodne medije”, rekla je Strik.

Potpredsjednik NSRS Denis Šulić je poručio da današnja posjeta znači da je NSRS nezaobilazan faktor u Bosni i Hercegovini. On je dodao da je predstavnicima Zelenih poručio da je problem gorući Trgovska Gora.

“Mi kao NSRS imamo jasan stav oko ukrajinske krize. Na 31. redovnoj sjednici poslanici iz vlasti i dio opozicionih poslanika su se opredijelili da RS treba zauzeti neutralan stav, i da je RS protiv toga da se na dnevni red Intitucija BiH stavljaju bilo kakve sankcije”, rekao je Denis Šulić.

Šulić je potcrtao da je na sastanku bilo različitih mišljenja među poslanicima te dodao da NSRS ostaje okrenuta EU, ali da se moraju poštovati interesi RS.

Strik je rekla da osuđuju odluke NSRS o zakonima koje je prošlog decembra izglasala, čime se, tvrdi, podriva Bosna i Hercegovina, dok su oni na snazi BiH ne može dobiti kandidatski status.

“Mi osuđujemo odluke NSRS o ovim zakonima, oni su još važeći, tim odlukama se podriva integritet BiH, i dok su ti zakoni važeći BiH ne može dobiti kandidatski status, jer se takvim zakonima razara država”, zaključila je Strik, prenosi N1.

Delegacija Zelenih iz Evropskog parlamenta i Bundestaga koju čine Tineke Strik, Viola von Cramon-Taubadel i Boris Mijatović boravi danas u Banjaluci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...