DIREKTOR MEMORIJALNOG CENTRA SREBRENICA: "Srbima s obje strane Drine smeta komemoracija"

"Poznajući modus operandi policije bosanskih Srba, ovaj dokument zapravo znači da oni planiraju izazvati incident tokom komemoracije", kazao je Suljagić.

  • Društvo

  • 21. Jun. 2022  21. Jun. 2022

  • 2

Nakon informacije da je, navodno, MUP RS-a procijenio da bi u okviru ovogodišnjeg obilježavanja srebreničkog genocida, tačnije za vrijeme trajanja Marša mira, moglo doći do nereda koji se, prema pisanju politicki.ba očekuju prvog dana Kurban Bajrama 9. jula, a trebali bi ih navodno izazvati bošnjački ekstremisti, kojima bi krajnji cilj mogao biti otkazivanje komemoracije i dženaze, kako bi se za to okrivile vlasti RS-a, reagovao je i direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić.

On je sve to ocijenio kao "glupavu provokaciju".

"Poznajući modus operandi policije bosanskih Srba, ovaj dokument zapravo znači da oni planiraju izazvati incident tokom komemoracije", kazao je Suljagić za Politicki.ba.

Istakao je da "jezik kojim je ovaj dokument pisan nimalo ne odudara od genocidne Direktive 7, koju je u martu 1995. potpisao Radovan Karadžić i koja je Bošnjake sjeveroistočne Bosne osudila na nestanak". 

"Danas nasreću nisu takva vremena i naša sudbina nije u rukama policije bosanskih Srba. Postoji cijeli niz agencija za provođenje zakona koje su uključene u osiguranje komemoracije i uvjeren sam da će sve proći bez ijednog incidenta", kaže Suljagić.

On je i stava da "čin komemoracije očigledno ostaje trajna meta policijskih i sigurnosnih struktura Srba s obje strane Drine". 

"Od 2015. kada je BIA organizirala "atentat" na Aleksandra Vučića do danas. Za zaključak, u policiji bosanskih Srba nema dovoljno inteligentnih ljudi da sami napišu ovaj dokument i siguran sam da je nastao ili u BIA -i ili u instituciji koja ih sve kontrolira, a to je FSB (ruska obavještajna služba)",  zaključio je Suljagić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...