DENIS ZVIZDIĆ SE SASTAO SA PREDSJEDNIKOM TURSKOG PARLAMENTA: "NATO pakt je primarni nulti prioritet BiH"

Neophodno otkloniti sve prepreke kako bi se BiH vratila u fokus interesa turskih investitora, te time uvećao obim turskih investicija u Bosni i Hercegovini. Složili su se da je potrebno definirati nove ciljeve koje treba dostići u ekonomskom partnerstvu BiH i Turske.

  • Vijesti

  • 21. Jun. 2022  21. Jun. 2022

  • 2

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić prisustvovao je sjednici Interparlamentarne unije koja se bavi problemom globalnih migracija i raseljenih lica na kojoj prisustvuje više od 300 učesnika iz 53 zemlje. 

Glavna tema sjednice je bila činjenica da je trenutno u svijetu nekoliko stotina miliona izbjeglica

"Prije deset godina je bila Sirija, sada je riječ o Ukrajini. BiH nije pošteđena dolaska ilegalnih migranata i upravo je to zadatak svih zemalja da radimo zajedno i da najadekvantniji način pokušamo smanjiti patnje ljudi koji zbog ratnih razaranja moraju napustiti svoje domove", rekao je Zvizdić.

On se sastao i sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Şentopom.

Razgovarali su o saradnji parlamenata dvije zemlje, te o bilateralnim odnosima Turske i Bosne i Hercegovine za koje je konstatirano da su veoma dobri i u stalnom pozitivnom razvoju.

"Članstvo u NATO paktu je došlo posebno do izražaja, odnosno pojavljuje se kao primarni nulti prioritet BiH jer bi tim članstvom država osigurala dugoročan mir i stabilnost koja nam je potrebna", naveo je on.

Dr. Zvizdić je istaknuo da cijeni Republiku Tursku kao prijateljsku zemlju koja je uvijek pružala podršku BiH, te da su politički i ekonomski odnosi između dvije zemlje dobri, ali da je potrebno, imajući u vidu raspoložive privredne kapacitete i investicione mogućnosti, intenzivirati ekonomsku saradnju. Dodao je da je neophodno otkloniti sve prepreke kako bi se BiH vratila u fokus interesa turskih investitora, te time uvećao obim turskih investicija u Bosni i Hercegovini. Složili su se da je potrebno definirati nove ciljeve koje treba dostići u ekonomskom partnerstvu BiH i Turske.

Predsjednik Şentop je rekao da je Turska istinski prijatelj Bosne i Hercegovine i da snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje. Ponovio je podršku svoje zemlje punom članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i NATO savezu.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić rekao je da su trilateralni sastanci između Bosne i Hercegovine, Turske i Srbije i Bosne i Hercegovine, Turske i Hrvatske dobro došli jer mogu značajno pomoći u relaksiranju odnosa i unaprjeđenju politika u oblastima kulture, obrazovanja, privredne i ekonomske saradnje, zaključeno je u saopštenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...