IZNENAĐENJE NA IZBORIMA U JAPANU: Pobijedila žena koja već 10 godina živi u Evropskoj uniji -"Ne znam šta ćemo sad..."

Kishimotin suprug Olivier Hoedeman rekao je da je izborni rezultat bio "veliko iznenađenje" i da se još nisu odlučili preseliti u Japan jer njihov najmlađi sin još uvijek pohađa srednju školu.

  • Svijet

  • 22. Jun. 2022  22. Jun. 2022

  • 0

Japanka koja živi u Belgiji izabrana je za načelnicu okruga u Tokiju nakon što je putem internetske kampanje, tokom pandemije Covida, osvojila simpatije Japanaca.

Satoko Kishimoto (47) koja već deset godina živi u belgijskom gradu Leuvenu sa suprugom i djecom, postala je načelnica okruga Suginami, u kojem živi 550.000 ljudi, i koji je udaljen više od 14.000 kilometra od njezine kuće, piše The Guardian.

Kishimoto inače radi kao koordinatorica projekta za neprofitni institut Transnational Amsterdam, ali je posljednjih dana provela u Japanu u sklopu svoje kampanje. Uredila je i knjigu o alternativama privatizaciji vode, a na izborima je s 200 glasova razlike pobijedila dosadašnjeg konzervativnog načelnika.

Kishimotin suprug Olivier Hoedeman rekao je da je izborni rezultat bio "veliko iznenađenje" i da se još nisu odlučili preseliti u Japan jer njihov najmlađi sin još uvijek pohađa srednju školu.

- Tokom pandemije Covida-19, kada se sve događalo na internetu, Satoko je sudjelovala u japanskim online javnim debatama. Ona je jako zainteresirana za politiku i kroz svoj rad za Transnational Institute u Amsterdamu naučila je puno. Postala je vrlo popularna među pripadnicima progresivnog pokreta u Japanu i zamoljena je da se kandidira za načelnicu Suginamija - objasnio je njezin suprug za jedan flamanski radio.

Satoko je prvih 25 godina svog života provela u Japanu. Nakon toga se preselila u Nizozemsku, a potom u belgijski Leuven, gdje su ona i Hoedeman živjeli više od 10 godina i gdje je rodila dvoje djece.

Prema jednoj opciji o kojoj raspravlja obitelj, Kishimoto će se vratiti živjeti u Japan, a ostatak obitelji pridružit će joj se kasnije.

- Naš najmlađi sin je još u srednjoj školi i ima još nekoliko godina do kraja. Dakle, preseljenje u Japan neće biti tako lako. Moramo još razmisliti o tome - otkrio je Hoedeman.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...