PROCURILE INFORMACIJE IZ BRUXELLESA: Čelnici EU razmatraju opciju da se BiH dodijeli "uslovni kandidatski status", a to znači da bi...

Samit će biti održan uoči sjednice Evropskog vijeća, na kojoj će lideri članica EU donijeti odluke koje će imati ključni značaj za nastavak evropskog puta Bosne i Hercegovine i regiona.

  • Vijesti

  • 22. Jun. 2022  22. Jun. 2022

  • 3

U središtu Evropske Unije u Bruxellesu 23. i 24. juna održat će se samit Evropska Unija – zapadni Balkan. 

Iz Predsjedništva BiH već je potvrđeno da će predsjedavajući Šefik Džaferović učestvovati na ovom samitu zajedno sa liderima država članica Evropske unije i država zapadnog Balkana.

Samit će biti održan uoči sjednice Evropskog vijeća, na kojoj će lideri članica EU donijeti odluke koje će imati ključni značaj za nastavak evropskog puta Bosne i Hercegovine i regiona. Kao što je poznato, proteklih dana više zemalja članica EU pozvalo je EU da i BiH dodijeli kandidatski status, a nakon što se ta mogućnost otvorila za Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju. 

Prema posljednjim informacijama do kojih je došao portal "Istraga" čelnici EU trenutno razmatraju opciju da se Bosni i Hercegovini da "uslovni kandidatski status". To znači da bi BiH stekla status kandidata tek nakon usvajanja zakona navedenih u briselskim sporazumu.

Podsjećamo političkim sporazumom iz Brisela, Evropska unija je predstavila principe koji bi osigurali funkcionalnu državu, te ubrzali evropski put Bosne i Hercegovine. U sporazumu je 19 tačaka, a među njima visoko i ona koja nalaže provođenje reformi. Ova tačka je izmijenjena u odnosu na prvobitnu verziju. Pa tako u finalnoj, umjesto nakon izbora, usvajanje reformskih zakona nalaže se šest mjeseci nakon formiranja vlasti na svim nivoima. Razlog - sprečavanje blokade važnih državnih procesa. Istovremeno, ova tačka izražava nadu Evropske unije da će vlast blagovremeno biti formirana što do sada, uglavnom, nije bila praksa izabrane vlasti.

Hitno i najkasnije u roku od šest mjeseci od formiranja vlasti na državnom nivou usvojiti:

a. Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine i Zakon o sudovima;
b. Zakon o sprečavanju sukoba interesa;
c. Zakon o javnim nabavkama;
d. izborne reforme i ograničene ustavne reforme u mjeri u kojoj je to potrebno da bi se osigurala potpuna usklađenost sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Navedeni zakoni dio su 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koji su već godinama svi zajedno u zapećku bh. politike. 

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...