DOSADNE KUĆNE MUHE VOLE VRUĆINU: Ipak, ljeti ih možete držati dalje od svog doma

Miris eteričnih ulja poput mente, limunske trave i lavande odbija muhe i drži ih podalje od kuće.

  • Jeste li znali

  • 22. Jun. 2022  22. Jun. 2022

  • 0

Kako sunce sve jače grije, većina ljudi zbog cirkuliranja zraka prozore drži otvorenima, no otvoreni su i za dosadne muhe koje prenose više od 100 patogenih mikroorganizama koji se nakupljaju na njihovim nogama i usnim organima.

Zato su stručnjaci nedavno izdali i vodič o tome kako na prirodan način spriječiti muhe da ulaze u domove uz pomoć biljaka; a njihov je savjet jeftin, brz i jednostavan.

Naime, muhe ne vole bosiljak ni mentu i te će ih biljke odbiti pa ih možete posaditi i staviti na prozorske klupice i u blizinu vrata.

Polly Shearer, stručnjakinja za čišćenje u Tap Warehouseu, otkrila je i kako ovog ljeta možete spriječiti da se muhe zadržavaju u vašoj kuhinji.

"Vrućina uzrokuje porast broja muha i kućne će se muhe najvjerovatnije brže razmnožavati po jako toplom vremenu koje im odgovara pa je dobro i preventivnim mjerama zaustaviti njihovo razmnožavanje", objasnila je za Mirror, prenosi Večernji.

Napravite vlastiti prirodni sprej

Mirisi eteričnih ulja poput mente, limunske trave i lavande odbijaju muhe pa možete napraviti vlastiti DIY prirodni sprej za odvraćanje muha, tako da nekoliko kapi bilo kojeg od ovih ulja dodate u vodu u bočicu s raspršivačem.

Jednostavno raspršite sprej po kuhinji tokom dana i muhe bi trebale ostati vani.

Spremite gazirana pića u frižider

Voćne mušice privlači i ugljični dioksid u gaziranim pićima, pa će se, ako sokove ostavite vani, početi skupljati po tom području, osobito ako je bilo prolijevanja. Svakako obrišite mrlje i očistite boce kako biste spriječili privlačenje mušica, a gazirana pića najbolje je uvijek držati u frižideruu kako bi voćne mušice bile podalje od njih.

Sa sodom bikarbonom kantu za smeće održavajte čistom i suhom

Hrana koju bacamo u kantu za smeće ljeti zbog vrućina brže istrune pa privlači još više muha. Zato je tokom ljetnih mjeseci važno čistiti i prazniti kantu češće nego inače. Možete tako prije nego li stavite novu vrećicu za smeće po dnu kante posuti malo sode bikarbone koja bi trebala apsorbirati sve mirise i tekućine koje iscure iz vrećice.

Ne ostavljajte prljavo suđe pokraj sudopera

Zbog užurbanog rasporeda često se odgađa pranje prljavog posuđa, a njegovo će stajanje pokraj sudopera sigurno privući muhe. Preporučujemo zato da ljeti što prije operete suđe kako biste spriječili da se muhe skupljaju po njemu i prenose bakterije.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...