HLADAN TUŠ ZA ZVANIČNI ZAGREB: Odbijeni Plenkovićevi zahtjevi, ništa od izmjene izbornog zakona prije oktobarskih izbora

Plenković je tražio da kandidatski status bude uslovljen izbornim zakonom prije izbora ali takav zahtjev hrvatskog premijera odbijen na Samitu, te nije ušao u zaključke. 

  • Mini market

  • 23. Jun. 2022  23. Jun. 2022

  • 4

Unatoč nastojanjima premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, Hrvatska nije uspjela na samitu lidera EU i zemalja Zapadnog Balkana ubaciti zahtjev o izmjeni Izbornog zakona BiH prije oktobarskih izbora.

Naime, Plenković je tražio da kandidatski status bude uslovljen izbornim zakonom prije izbora, ali takav zahtjev hrvatskog premijera odbijen na Samitu, te nije ušao u zaključke. 

Istina, Evropsko vijeće, ne precizirajući rokove, pozivalo je sve lidere u BiH da što prije sprovedu preuzete obaveze iz dogovora u Bruxellesu i da hitno privedu kraju ustavnu i reformu Izbornog zakona kako bi zemlja mogla odlučno napredovati na svom EU putu u skladu sa prioritetima iz mišljenja Evropske komisije za dobijanje kandidatskog statusa. 

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...