POSKUPLJUJE I DRVO: Prerađivači bačeni u gubitke, odluke Vijeća ministara BiH samo pogoršale stanje (VIDEO)

"Donošenjem takve odluke preprodavci će profitirati, ne vidimo da će doći do smanjenja cijene prema građanima", kaže Đuković.

  • Ekonomija

  • 24. Jun. 2022  24. Jun. 2022

  • 1

Odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od peleta nije donijela očekivane efekte.

Drvoprerađivači ukazuju da ako je vlast htjela da na takav način prikupi koji politički poen pred izbore, da se grdno prevarila, jer ne samo što su drvoprerađivači bačeni u gubitke, već nije došlo ni do pada cijena ogrevnog drveta i peleta.

Drvoprerađivači u pat poziciji. Roba za izvoz plaćena, a ne može biti isporučena.

"Ja sam ugrožen, došao sam do pozicije zatvaranja firme od 25 radnika, propadaju dugogodišnji ugovori sa ino kupcima. Već 10 godina radim da bi došli do tržišta, da bi ostvarili dobit profit sad stop: ne može više", kaže za BN Zoran Tomović, vlasnik firme Rudež d. o.o. iz Foče.

Davor Marjanović, zamjenik direktora firme d.o.o. “Dobro” iz Bijeljine navodi da će za tri mjeseca imati manjak od 70 – 80 kamiona robe, što je 1.500 paleta manje izveženo.

Posebno ga brine, kaže, ako bude morao na sve to plaćati penale.

Savjet ministara BiH ishitreno je zabranio izvoz šumskih drvenih sortimenata, kažu prerađivači, što prema njihovim riječima dovodi do smanjenja obima proizvodnje, propadanja ugovora sa ino kupcima i otpuštanja radnika po lokalnim gazdinstvima.

"Donošenjem takve odluke preprodavci će profitirati, ne vidimo da će doći do smanjenja cijene prema građanima, samo će stvoriti prostor da zarade preprodavci", objašnjava Goran Đuković, predsejdnik Udruženja drvoprerađivača opštine Foča.

Potrošači će ostati kratkih rukava, jer zabrana izvoza neće značiti i manju cijenu ogrevnog drveta u prodaji.

"Vrlo lako se može dogoditi da drvo poskupi i pored ove zabrane zato što će gorivo da poskupi kao što svaki dan poskupljuje", smatra Vitomir Ćato, direktor firma “Ves komerc” iz Bijeljine.

Da ne bude zabune, saglasni su sa zabranom izvoza oblovine ili trupaca.

"Ako možemo da glasamo mi glasamo da taj dio odluke ostane, a da se proizvod od drveta kao briket, pelet svakako dozvoli izvoz u određenoj količini ili da se rok skrati ili na neki način da se firmama kojima je to osnova djelatnost dozvoli da nesmetano rade", navodi Ćato.

Iz Privredne komore RS, navode da nema osnova za zabranu izvoza peleta i briketa, jer Bosna i Hercegovina raspolaže viškovima ovih proizvoda.

"Zbog toga razmišljam da ima osnova da se što prije prekine sa ograničenjma za pelet i za briket, a da se razmišlja da se na duži period koliko to bude moguće bude zabrana za iznos šumskih drvnih sortimenata, pa rekao bih čak i ogreva", navodi Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS.

Drvoprerađivači se nadaju da će se odluka o zabrani izvoza šumskih drvnih sortimenata preispitati, ili povući, jer će u suprotnom neminovno više stotina radnika tog sektora ostati bez posla.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...