AZEM VLLASI: "Otvoreni Balkan bi bio otvoren i za ruski uticaj, Vučiću se ne žuri ka Evropskoj uniji"

Vllasi smatra da Vučić ne smije da se pridruži evropskim sankcijama Rusiji, ali ni da prizna Kosovo.

  • Regija

  • 25. Jun. 2022  25. Jun. 2022

  • 0

Otvoreni Balkan bi otvorio put dodatnom ruskom uticaju u regionu i zato je ta inicijativa, ne samo nepotrebna, već i opasna, ocijenio je advokat i bivši političar sa Kosova Azem Vllasi u emisiji „Hej Sloveni“ Gradske televizije.

Ta inicijativa je, kako dodaje, posebno sumnjiva sa stanovišta ključnih zagovornika lidera Srbije i Albanije.

“Izjavom da će na Samitu u Briselu sa liderima Evropske unije predstavljati sve zemlje regiona predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jasno je pokazao da želi da bude lider Otvorenog Balkana”, navodi Vllasi.

Upozorava da se Vučiću ne žuri ka Evropskoj uniji, jer, kako ocjenjuje, želi da nastavi politiku sjedjenja na dvije stolice.

“S obzirom da tu imamo jednu članicu, od šest država, a pet su apsolutno prihvatile mjere EU prema Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, jedino Srbija se nije pridružila tim mjerama. Prema tome, inicijativa Otvoreni Balkan preko Srbije, i pretenzijom Vučića da bude lider tu, je otvoreni Balkan i za ruski uticaj”, smatra Vllasi.

Ideje koje se predstavljaju kao teze Otvorenog Balkana su, smatra Vllasi, zapravo iz Berlinskog procesa. Iako pozdravlja uspostavljanje bolje saradnje zemalja u regionu, kaže da to mora podrazumijevati svih šest država.

Takođe navodi da u Albaniji postoji veliki otpor zalaganju premijera Edija Rame za Otvoreni Balkan, dok na Kosovu skoro da nema čovjeka koji je  saglasan sa Ramom.

“Nema nikakve inicijative poput ideje Otvorenog Balkana ako ne obuhvata svih šest država, a za Kosovo, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu to je potpuno neprihvatljivo i ne može biti zamjena za put ka evropskim integracijama”, smatra Vllasi i dodaje da Kosovo neće ući u takvu inicijativu ako ne bude tretirano kao ravnopravna država.

Inicijativa Otvoreni Balkan, smatra, posebno je sumnjiva sa stajališta ključnih aktera, Vučića i Rame.

“Projekat Velike Srbije, zbog čega je došlo do krvavih ratova, zamijenjen je terminom srpski svet. Sad bi u Otvorenom Balkanu, koji bi bio otvoreni Balkan i za ruski uticaj, kao privjesak Srbiji, odnosno Vučiću, tu bi se kad bi bila Bosna, pojavio Dodik, pa iz Crne Gore ova prosrpska procrkvena linija”, ocjenjuje Vllasi.

Smatra da Vučić ne smije da se pridruži evropskim sankcijama Rusiji, ali ni da prizna Kosovo.

Ipak, zaključuje da će to biti neophodno ukoliko Srbija želi put Evropske unije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...