NATO SAVEZ IMA NOVI PLAN: Jens Stoltenberg otkriva -"Rusija nam je direktna prijetnja..."

Summit u Madridu nazvao je povijesnim jer NATO prolazi kroz "najozbiljniju sigurnosnu krizu od Drugog svjetskog rata". Stoltenberg je istaknuo da očekuje brzu ratifikaciju švedskog i finskog članstva u vojnom savezu.

  • Svijet

  • 29. Jun. 2022  

  • 0

Rusija predstavlja "izravnu prijetnju" sigurnosti zemalja NATO-a koje su se okupile na summitu u Madridu, rekao je glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg. "Jasno ćemo reći na summitu koji bi trebao revidirati smjernice NATO-a prvi put od 2010. da Rusija predstavlja izravnu prijetnju našoj sigurnosti", naglasio je Stoltenberg.

Strateški koncept

Čelnici NATO-a usvojit će na summitu novi Strateški koncept za narednih 10 godina, u kojem će se definirati sigurnosni izazovi s kojima se Savez suočava i dati obrisi političkih i vojnih zadaća koje NATO treba provesti za njihovo rješavanje. U zadnjem Strateškom konceptu usvojenom 2010. godine Rusija je bila definirana kao strateški partner NATO-a.

"To neće biti slučaj u strateškom konceptu oko kojeg ćemo se složiti u Madridu. Očekujem da će saveznici jasno izreći da Rusija predstavlja izravnu prijetnju našoj sigurnosti, našim vrijednostima, međunarodnom poretku utemeljenom na pravilima", rekao je ranije Stoltenberg.

Summit u Madridu nazvao je povijesnim jer NATO prolazi kroz "najozbiljniju sigurnosnu krizu od Drugog svjetskog rata". Stoltenberg je istaknuo da očekuje brzu ratifikaciju švedskog i finskog članstva u vojnom savezu.

"Donijet ćemo odluku na summitu da pozovemo Švedsku i Finsku da postanu članice", i to brzinom koja dosad nije viđena, rekao je novinarima na početku drugog dana summita u Madridu. Obje zemlje aplicirale su za članstvo sredinom svibnja, ali Turska je blokirala njihovu namjeru.

U utorak je Stoltenberg objavio da je Turska pristala podržati nastojanja Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u. "Nakon poziva trebamo ratifikaciju u 30 parlamenata", dodao je.

"To uvijek traži vrijeme, ali očekujem da će to ići relativno brzo jer saveznici su spremni pokušati proces ratifikacije dovršiti što je prije moguće."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...