WHO KRITIKOVAO ODLUKU AMERIČKOG VRHOVNOG SUDA O POBAČAJU: "Ograničavanje će natjerati žene i djevojke..."

(...) da pobacuju na nesiguran način, što će uzrokovati komplikacije i smrt."

  • Svijet

  • 29. Jun. 2022  29. Jun. 2022

  • 1

Lider Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je u srijedu da će nedavna odluka američkog Vrhovnog suda kojom se ukida pravo na pobačaj na saveznoj razini uzrokovati zdravstvene probleme i smrt.

"Sve bi žene trebale imati pravo odlučivati o svome tijelu i zdravlju. Tačka, kazao je Tedros Adhanom Ghebreyesus u Ženevi u srijedu.

"Sigurnim pobačajem brinemo o zdravlju", kazao je.

"Tako se spašavaju životi. Ograničavanje će natjerati žene i djevojke da pobacuju na nesiguran način, što će uzrokovati komplikacije i smrt", dodao je.

Američki Vrhovni sud u petak je promijenio odluku koja je na snazi bila 50 godina, kojom se jamči pravo na prekid trudnoće u cijelom SAD-u.

Sud je tom odlukom olakšao donošenje strožih zakona o pobačaju, među kojima i potpuno zabranjivanje u saveznim državama koje same tako odluče.

Zakoni o zabrani odmah su stupili na snagu u nekim saveznim državama. U mnogima, liječnici koji obavljaju pobačaje mogu zbog toga završiti u zatvoru, prenosi Hina. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...