STRATEGIJA ZA SVAKI SLUČAJ: Švicarska puni zalihe hrane - "Krenuli smo i prije rata, ali..."

"Odlučili smo u protekle dvije godine da moramo povećati naše zalihe u Švicarskoj", izjavio je šef uprave za zalihe Peter Lehmann.

  • Svijet

  • 30. Jun. 2022  30. Jun. 2022

  • 0

Švicarska planira povećati zalihe kafe, kukuruza, žitarica i šećera kako bi građane zaštitila od posljedica mogućih poremećaja u nabavnim lancima, klimatskih promjena i oružanih sukoba.

Švicarska uvozom podmiruje 40 posto potreba za hranom, a njezine zalihe prema važećim propisima pokrivaju tri do četiri mjeseca potrošnje. Sada bi trebale pokrivati šest mjeseci.

To će značiti ogromno povećanje aktualnih 160 hiljada tona zaliha žitarica, pohranjenih u silosima, na najvišu razinu od 90-ih godina prošlog vijeka. Nakon završetka Hladnog rata zalihe su smanjene.

"Krenuli smo i prije rata, ali..."

"Odlučili smo u protekle dvije godine da moramo povećati naše zalihe u Švicarskoj", izjavio je šef uprave za zalihe Peter Lehmann.

"Krenuli smo s projektom prije rata u Ukrajini, ali on je jasno pokazao da je jako važno imati rezerve. Svijet je danas ranjiviji", izjavio je Lehmann u razgovoru za Reuters.

I klimatske promjene mogle bi u budućnosti otežati nabavku odgovarajućih prehrambenih proizvoda, kaže čelnik uprave za zalihe. "Ako lanci nabave puknu ili žetva bude loša zbog loših vremenskih uvjeta ili suše, to bi moglo imati političke konzekvence", objašnjava.

"Logistički lanci su postali ranjiviji i bez rata"

"Problem u nabavki može iskrsnuti vrlo brzo. Logistički lanci produljili su se i postali ranjiviji i bez rata u Ukrajini", tvrdi. Vlasti planiraju izgraditi još silosa, za stočnu hranu, pšenicu i rižu, prema ugovorima koje će država sklopiti s gotovo 100 proizvođača.

Skladišta su u vlasništvu kompanija, a njihova je zadaća jamčiti samodostatnost u krizi, ali i proizvodnju hrane u slučaju "obične" nestašice. Švicarska ima i zalihe goriva, ali ih za sada ne planira povećavati. Zalihe benzina i dizela trenutno pokrivaju četiri i pol mjeseca potrošnje, prenosi Index.hr. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...