PUTIN IZVRĆE TEZE: "Ne sprječavamo izvoz ukrajinskog žita. Neka oni uklone mine, a mi ćemo garantovati sigurnost"

‘Ukrajinska vojska minirala je prilaze lukama - niko ih ne sprječava da uklone mine, a mi jamčimo sigurnost otpreme žita‘, rekao je Putin.

  • Svijet

  • 30. Jun. 2022  30. Jun. 2022

  • 0

Ruski predsjednik Vladimir Putin negirao je u četvrtak da Moskva blokira izvoz žitarica iz Ukrajine te doveo u pitanje utjecaj nedostatka ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda na globalno tržište hrane, prenosi novinska agencija HINA.

"Ne sprječavamo izvoz ukrajinskog žita. Ukrajinska vojska minirala je prilaze lukama - niko ih ne sprječava da uklone mine, a mi garantujemo sigurnost otpreme žita", naglasio je Putin tokom razgovora s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom koji je u posjeti Rusiji.

Putin je ponovio tvrdnju da su zapadne sankcije krive za probleme na globalnom tržištu hrane i rast cijena.

Ujedinjeni narodi su saopćili da se zbog pada izvoza žitarica kao posljedice sukoba u Ukrajini svijet suočava s "krizom gladi bez presedana" te da je omogućavanje njihovog izvoza iz Ukrajine ključno za rješavanje tog pitanja.

Međutim, Putin je umanjio utjecaj Ukrajine na globalno tržište, rekavši da je samo 5 miliona tona pšenice trenutno zaglavljeno u zemlji.

"Ova količina ni na koji način ne utječe na svjetska tržišta", dodao je uz obrazloženje kako to predstavlja samo 0,5 posto svjetske proizvodnje.

Ujedinjeni narodi su početkom maja procijenili da je 22 miliona tona žitarica zaglavljeno u Ukrajini. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je 6. juna da bi ta količina mogla narasti na 75 miliona tona do ove jeseni.

Putin je također izjavio kako želi da Rusija zadrži svoju poziciju najvećeg svjetskog izvoznika pšenice. Ruska pšenica trenutno čini petinu globalnog izvoza.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...