MIRKO DEMANTIRA DRAGANA: Ništa od aplikacije za članstvo u EU

Ministar Šarović danas je na druženju s novinarima izjavio kako Bosna i Hercegovina najvjerovatnije neće stići predati aplikaciju za članstvo u EU do kraja mjeseca kako je to ranije najavio predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

  • Hronika

  • 04. Jan. 2016  04. Jan. 2016

  • 0

Ministar Šarović danas je na druženju s novinarima izjavio kako Bosna i Hercegovina najvjerovatnije neće stići predati aplikaciju za članstvo u EU do kraja mjeseca kako je to ranije najavio predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da BiH najvjerovatnije neće predati kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU u januaru ove godine.

Miinistar Šarović je rekao da nije siguran da će aplikacija biti predata baš u januaru ove godine, ali da će BiH u narednih šest mjeseci sigurno predati kredibilnu aplikaciju za članstvo.

- Iz Brisela nam na neki način poručuju da sačekamo s podnošenjem aplikacije i da bi bilo bolje da to koordiniramo s Briselom, kako bi brzo dobili pozitivan odgovor. Sigurno ćemo aplikaciju predati u narednih šest mjeseci i to je realan rok. Vjerovatno će adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju doći u prvi plan, izjavio je Šarović.

Najuspješniji ministar u Bosni i Hercegovini Mirko Šarović organizirao druženje sa novinarima, na kojem je predstavio buduće najveće projekte ministarstva Vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine. Šarović je predstavio Izradu Nacionalnog plana za smanjenje štetnih emisija iz velikih postrojenja za sagorjevanje u BiH, koji obuhvaća tri opcije.

Prva opcija podrazumijeva da termoelektrane moraju biti usuglašene sa graničnim vrijednostima emisija u skladu sa Direktivama. Prema Opciji 2, operatori Elektroprivreda BiH i Natron Hayat su odabrali Blok 3 i 4 TE Tuzla i Blok 5 Kakanj i UKO 3 Natron kao opciju ograničenog operativnog rada, što podrazumijeva da se u ta postrojenja neće investirati smanjenje emisije štetnih materija, nego će u razdoblju od 1.1. 2018. raditi maksimalno 20 000 radnih sati i tada se ugasiti.

Opcija 3 podrazumijeva ulaganja približno od 640 miliona KM u blokove: TE Ugljevik i TE Gacko, TE Tuzla 5 i 6, TE Kakanj 6 i 7, UKO-4, LUKO 4, kojim će se do 1.1.2028. godine postići da emisija štetnih gasova i materija bude u skladu sa graničnim vrijednostima zahtjevanim prema Direktivama. SB

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...