SCENE RAZVRATA I BLUDA NA DOMAĆI NAČIN: Djevojka i mladić bi se sklonili u kutak i tamo se pipkali - kako je običaj iz BiH postao prvo seksualno iskustvo za mnoge djevojke…

"Slobodna Bosna" nastavlja serijal iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 05. Jul. 2022  05. Jul. 2022

  • 1

Naša današnja priča vodi vas u livanjski kraj, u sela podno planine Dinare.

Naime, u ruralnim dinarskim krajevima u prošlosti je bila vrlo popularna seksualna igra između mladića i djevojaka koja se zvala “gonjanje”, a odvijala se za vrijeme čuvanja ovaca ili rada u polju. Tako bi mlada i zgodna čobanica, dok bi tjerala stoku, zapjevala iz sveg grla. Pjesmu bi čuo mladić, koji bi joj prišao te je, kako sama riječ sugerira, stao ganjati. Onda bi se ona pretvarala da bježi, ali bi već pronašla zgodan način da se spotakne i opruži na zemlji koliko je duga i široka. Mladić bi potom legao na ledinu i bacio se na “posao”.

Zavodnicu je mogao pipkati i ljubiti do mile volje, ali je penetracija bila strogo zabranjena. Cura je, naime, trebala ostati djevica do braka i to je bilo svetinja.

U nekim krajevima ovakva se ljubavna igra odvijala u kućama, za vrijeme prela, i to uz blagoslov roditelja i rodbine, te je tamo dobila naziv “liganje”.

Djevojka i njen partner sklonili bi se u neki kutak i tamo se u vodoravnom položaju pipkali dok bi ih ostali držali na oku.

Običaj gonjanja i liganja zadržao se u zapadnoj Hercegovini i jugozapadnoj Bosni sve do sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...