U LAŽI SU KRATKE NOGE: LGBTIQ festivali održavani su u Sarajevu i kada je na čelu Vlade KS bila SDA

Održavanje treće Povorke ponosa u Sarajevu 25. juna 2022. godine, kao i prethodnih godina, izazvalo je brojne reakcije domaćih političkih aktera/ki koji/e su mahom iznijeli/e osude na račun održavanja ovog događaja, a u tome su prednjačili kadrovi Stranke demokratske akcije (SDA) i Naroda i Pravde (NiP).

  • Mini market

  • 06. Jul. 2022  06. Jul. 2022

  • 1

Kao i svake godine, svoj negativan stav o Povorci izrazio je lider NiP-a Elmedin Konaković, ali i član SDA i bivši ministar u Vladi KS Faruk Kapidžić, kao i ministar privrede KS Adnan Delić. Između ostalog i povodom ovog događaja, SDA je 27. juna održala konferenciju za medije na platou ispred Narodnog pozorišta, na kojoj su se obratili/e i zastupnici/e u KS Haris Zahiragić, Mahir Dević i Jasmina Biščević-Tokić.

altScreenshot/ Facebook, SDA KS

Tokom konferencije za medije zastupnica SDA u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Jasmina Biščević-Tokić komentarisala je objavu kantonalnog ministra privrede Adnana Delića na zvaničnoj Facebook stranici Ministarstva privrede KS, u kojoj je izrazio svoje lično protivljenje održavanju Povorke ponosa u Sarajevu 25. juna.

Delićevu objavu Biščević-Tokić nazvala je licemjernom zbog toga što je, prema njenim riječima, ministar dao odobrenje za održavanje festivala Kvirhana ranije u junu.

Ono što moje kolege nisu spomenule je to da je od 17. do 19. juna u Sarajevu otvarao festival pod nazivom Kvirhana koji se održavao u Pozorištu mladih i u Domu mladih Skenderija. Imali smo priliku da vidimo ministra Delića koji patetično kaže da on to ne podržava i na Ministarstvo privrede stavlja svoj vlastiti stav. Pa ja ga pitam, zašto je dao saglasnost da se održi ovaj festival. Mi imamo informaciju da u početku on nije htio dati saglasnost za održavanje ovog festivala, ali kada ga je zvao njegov šef, predsjednik NiP-a, da je ministar Delić morao dati ovu saglasnost. Ako je istina da je data saglasnost za ovaj festival Kvirhana, onda imamo na sceni licemjerstvo.

Jasmina Biščević-Tokić, 27.6.2022.

Istinomjer podsjeća kako je ministar privrede Adnan Delić objavio  svoj lični stav o održavanju Povorke ponosa u Sarajevu na zvaničnoj Facebook stranici ministarstva na čijem je čelu, što je bio potez koji je naišao na brojne osude javnosti.

Kako su za Istinomjer potvrdili iz Sarajevskog otvorenog centra (SOC), koji je i organizator festivala Kvirhana, “prijavljivanje događaja prema MUP-u i međusobna saradnja bili su korektni i uključivali su različite sigurnosne aspekte kojima se morala posvetiti pažnja”.

Broj policajaca koji obezbjeđuje događaj, osiguravanje ruta kretanja, KDZ pregledi svih prostora, osiguranje gostiju itd. Također, Pozorište mladih, BKC i Dom mladih bili su veoma susretljivi i otvoreni. Ipak, prisutni su bili veliki pritisci od strane Ministarstva privrede i ministra u čijem je resoru i Dom mladih, s ciljem da se događaj ne održi u navedenom prostoru. Navodno, i pojedino osoblje Doma odbijalo je da radi na dan održavanja festivala.

Darko Pandurević, SOC, 1.7.2022.

Međutim, u kontekstu optužbe za licemjerstvo koju je na račun Delića iznijela Biščević-Tokić, treba podsjetiti i da organizacija SOC od 2013. godine u Sarajevu organizuje i međunarodni festival LGBTIQ filma Merlinka. Inače, ovaj je festival prvi put organizovan u decembru 2009. godine u Domu omladine Beograda s idejom da promoviše filmove koji se bave gej, lezbijskom i trans tematikom. Festival je dobio ime po ubijenoj trans osobi Vjeranu Miladinoviću Merlinki. Festival Kvirhana, kako su naveli organizatori na svojoj zvaničnoj internet-stranici, svojevrstan je nastavak festivala Merlinka, a prvi je održan 2021. godine. Tokom održavanja drugog po redu festivala Merlinka 2014. godine grupa od 14 maskiranih muškaraca upala je u prostorije Art kina Kriterion i fizički napala prisutne.

Treba podsjetiti da je Ustavni sud BiH na sjednici održanoj 19.12.2018. godine usvojio apelaciju Sarajevskog otvorenog centra i drugih i donio odluku o dopustivosti i meritumu i potvrdio da su javne vlasti Kantona Sarajevo prekršile pravo na slobodu okupljanja LGBTIQ osoba ne obezbijedivši sigurnost učesnika/ca na festivalu Merlinka 2014. godine. Ustavni sud tada je potvrdio i da su javne vlasti propuštanjem da osiguraju sigurnost učesnika/ca, ali i da provedu temeljnu istragu i sankcionišu počinitelje nasilja, prekršile i zabranu podvrgavanja mučenju ili nečovječnom ili ponižavajućem postupanju, tačnije da su omogućile da se desi homofobno i transfobno nasilje na samom festivalu. Prema odluci Ustavnog suda BiH, Vlada Federacije BiH i Kantona Sarajevo apelantima/cama u roku od tri mjeseca moraju isplatiti ukupni iznos od 8.000 KM kao naknadu za svoj propust, pretrpljeno nasilje, strah i stres. U februaru 2018. godine donesena je presuda protiv jednog od napadača koji je uvjetno osuđen na šest mjeseci zatvora.

U periodu od osam godina (2013 – 2020), u kojima je održavan festival Merlinka, funkciju premijera obnašali su kadrovi SDA – Muhamed Kozadra (2012 – 2014), Elmedin Konaković (2014 – 2018), Adem Zolj (2018), dok je 2019. godine na čelu Vlade bio aktuelni premijer Vlade KS Edin Forto (NS), u vrijeme kada je vlast činila tzv. šestorka, te Mario Nenadić (SBB) u 2020. godini, kada je u skupštinskoj većini bila SDA.

Formalne prepreke u organizaciji festivala Merlinka, kažu iz SOC-a, nisu postojale osim činjenica da su propisi takvi da nameću velike obaveze i izdatke za sve organizatore. Navode da su troškove zaštitarske agencije uvijek snosili organizatori, a broj zaštitara određen je na osnovu procjene policije.

Ono što je stalni izazov jesu sigurnosni aspekti usljed kojih postoji i veliki finansijski pritisak na organizatore da osiguraju privatne zaštitare iz agencija na zahtjeve policije. Istina je i da se protokom vremena traženi broj zaštitara smanjivao. Ono što je bitno naglasiti jeste da se prepreke i opstrukcije za ovakve događaje ne odražavaju u formalnim aspektima, nego kroz političke pritiske, nedozvoljavanje da se održava u javnim ustanovama, odbijanje privatnih prostora zbog navodnog straha za sigurnost ili drugih razloga. Dakle, najveći izazov bio je u tome što su gotovo svi prostori i institucije zatvoreni za LGBTIQ događaje. Utoliko, protekla Kvirhana je veliki iskorak.

Darko Pandurević, SOC, 1.7.2022.

Na spomenutoj konferenciji za medije SDA javnosti se obratio i skupštinski zastupnik u KS Haris Zahiragić, koji je u kontekstu održavanja Povorke ponosa rekao da se ovaj događaj nije dešavao u vrijeme dok je “SDA bila na vlasti”.

Aktivno ćemo pratiti svaku manifestaciju, nijednu nećemo propustiti. Dok je SDA bila na vlasti, niti jedna parada nije bila.

Haris Zahiragić, 27.6.2022.

Međutim, i u 2020. godini Vlada KS predvođena Mariom Nenadićem dala je podršku održavanju Povorke ponosa u Sarajevu, a o tome svjedoči i izvještaj s održanog sastanka s predstavnicima Organizacionog odbora druge Povorke ponosa, koja je trebala biti održana 23. augusta 2020. godine, a u kojem je navedena i izjava premijera Nenadića koji je izrazio podršku ovom događaju.

Mi ćemo nastojati unaprijediti dosadašnje standarde o zaštiti ljudskih prava svih građana.

Mario Nenadić, 21.7.2020.

Ipak, organizatori Povorke otkazali su ovaj događaj planiran za 23. august 2020. zbog porasta zaraženih usred pandemije Covid-19, a tada su otkazani i brojni drugi događaji, poput Sarajevo film festivala (SFF).

Iz svega navedenog jasno je da su događaji poput festivala Kvirhana održavani godinama unazad, kao što je bio slučaj s festivalom LGBTIQ filma Merlinka, prethodnicom Kvirhane, ali i da su Povorku ponosa koja je trebala biti održana 2020. godine podržali čelni ljudi Vlade KS u čijem je sastavu bila i SDA. Stoga će Istinomjer navedene tvrdnje Jasmine Bišević-Tokić i Harisa Zahiragića ocijeniti kao nedosljedne.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...