BEĆIROVIĆ UOČI SASTANKA U BRUXELLESU: "Čović želi pokazati da može raditi šta hoće, Dodik je u najtežoj situaciji, a Izetbegović u nezgodnom položaju..."

Očekivane teme razgovora su 14 ključnih prioriteta i izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. 

  • Vijesti

  • 06. Jul. 2022  06. Jul. 2022

  • 1

Ponovo put Brisela odlaze predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da bi se sastali sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Oko formata sastanka nije bilo saglasnosti. Iako su lideri HDZ-a BiH i SNSD-a bili za to da se razgovori vode u zajedničkom formatu predstavnika konstitutivnih naroda, lider SDA insistira na pojedinačnim sastancima. Kako već ne mogu zajedno ni za isti sto, može li se onda očekivati neki pomak nakon razgovora?

Očekivane teme razgovora su 14 ključnih prioriteta i izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. 

Za lidera SDA, format razgovora je pogrešan, te će "jedan na jedan", što nam je i potvrđeno, razgovarati sa evropskim komesarom. Ranije je naglasio da lideri stranaka ne predstavljaju narode iz BiH, zato će se Milorad Dodik i Dragan Čović sastati odvojeno sa komesarom. 

Ako već ne žele za isti sto, o istim temama, zašto putuju?

"Time Dragan Čović želi u biračkom tijelu pokazati, prije svega hrvatskom, da on ima veze i konekcije sa Briselom, da može raditi šta god hoće. Milorad Dodik pokazuje da nije pod sankcijama tako da olakša svoju poziciju, mada je on u najtežoj faktički poziciji, a Bakir Izetbegović se dovodi u vrlo nezgodan položaj kod svog biračkog tijela pošto ima jakog protukandidata na narednim izborima", kazao je za BHRT direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije u Ljubljani Zijad Bećirović.

Dragan Čović, kažu analitičari, iskoristit će lobiranja i nametnuti priču oko izmjena Izbornog zakona. Milorad Dodik za pojedine medije navodi da izražava sumnju u ostvarivost EU integracija, te navodi da će se EU raspasti dok BiH stigne do njenog članstva, ali ipak ide. Izetbegović, pak, smatra da je pravi format sastanka sa članovima Predsjedništva BiH i dva kolegija Parlamenta BiH, jer o ključnim zakonima najprije mora odlučivati parlament. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...