LOŠIJE, SPORIJE, PLIĆE: Šta se krije iza simpatisanja Mustafe Busuladžića među članovima Naroda i pravde?

Kako se izbori bliže tako jača i populizam među članovima pojedinih političkih partija koji ne skrivaju ljubav prema predsjednicima svojih stranaka i idejama koje propagiraju, pa taman da su potpuno pogrešne i neutemeljene.

  • Mini market

  • 06. Jul. 2022  06. Jul. 2022

  • 4

Mustafa Busuladžić, Mehmed ef.Handžić, Husein ef. Đozo, Alija Nametak. Ovo je naš ponos“, napisao je prije nekih desetak dana na svom Twitter nalogu, pa i na Facebook profilu Nihad Kestendžić, član Kantonalnog odbora Sarajevo stranke Narod i pravda (NiP) i nekadašnji član Općinskog odbora DF-a u Starom Gradu.

Malo nakon toga pozvali smo ga da nam navede neka od recentnijih djela pomenutih književnika, a naročito Busuladžića i da nam objasni zbog čega bi oni bili „naš ponos“. Nije da nam je nepoznato ko je Mustafa Busuladžić, kao što nije nepoznato i široj javnosti koja se, ako to želi, može informisati o tome ko je, zapravo, Busuladžić bio, čime se bavio, za šta se zalagao, šta je govorio i pisao, te kako je skončao. Poenta je bila da čujemo mišljenje onih koji javno iskazuju simpatije prema njemu i koji sutra mogu biti nosioci neke od javnih funkcija jer izbori se bliže, a apetiti ka javnim pozicijama rastu. Poznato je da stranka Narod i pravda i njen lider Elmedin Konaković nemaju problem s tim da škola i ulica u Sarajevu nose ime nacističkog ideologa. Šta više! I tu se zapravo „krije“ tajna javnog simpatisanja Mustafe Busuladžića od pojedinih članova NiP-a poput ovog.

POPULIZAM SE ŠIRI NA SVE STRANE

No, vjerovatno iznenađen našim pozivom i pitanjem, NiP-ovac nas je zamolio da mu pitanja pošaljemo mailom, što smo i učinili. I od našeg maila do trenutka pisanja ovog teksta prošlo je devet dana, a odgovore nismo dobili. Nadali smo se da će nam Kestendžić „iz rukava“ izvući bar po jedno značajno djelo pomenutih književnika i time nas možda čak i prosvijetliti, takoreći, naučiti nas nečemu novom. Ipak, ispostavilo se da smo se uzalud (po)nadali.

"Lider", napisao je Kestendžić na svom Facebook profilu za Elmedina Konakovića (Foto: Facebook)

Onako usput pitali smo Kestendžića čime se on bavi i na osnovu kojih referenci nas je putem društvenih mreža pokušao podučiti da su Busuladžić i ostali „naš ponos“. Odgovor nas nije mnogo iznenadio. Kestendžić je po zanimanju turizmolog i zarađuje kao turistički vodič, te izdaje apartmane. „Upozorio“ nas je u telefonskom razgovoru da bi govorio za naš portal, ali ne kao neko ko ima neku funkciju u stranci Narod i pravdu. I s tim smo se složili. Samo da odgovori na jednostavno pitanje...

Narod i pravda će na narednim izborima svoje birače tražiti i među razočaranim glasačima Stranke demokratske akcije, pa je s toga koketiranje s nacionalističkim temama dobrodošlo da se prikupi glas više.

Populizam kojem na sve strane u BiH svjedočimo u predizbornim mjesecima će jačati iz dana u dan. Činjenice će stradati u borbi za svaki glas, ali i za naklonost predsjednika partije.

Temu Mustafa Busuladžić sarajevska „Trojka“ (SDP, Naša stranka i NiP) su svjesno gurnuli u drugi plan kako bi održali stabilnost svoje vlasti u Kantonu Sarajevo, ali će ona kad-tad ponovo isplivati u prvi plan, baš kao što je prije nekoliko dana na vidjelo izašlo razmimoilaženje po pitanju Parade ponosa između, prije svih, Naše stranke i NiP-a, dok se SDP kukavički sklonio u stranu.

I MUFTIJU SU UBILI

Do tada će nas kestendžići bombardovati svojim istinama koje imaju za cilj prikupljanje glasova sa desnog glasačkog spektra, ali i uvijek „dobrodošlo ugodno pozicioniranje u očima predsjednika svoje stranke“. Jer koji drugi razlog bi nekome mogao biti da veliča historijske ličnosti, a da za to nema neki konkretniji razlog.

Da NiP grabi glasove s desnog spektra, a Kestendžić povjerenje predsjednika svoje stranke pokazuje još jedna njegova objava na Facebooku, a tiče se rahmetli muftije Zukorlića, dobrog prijatelja Elmedina Konakovića.

Tako je Kestendžić 10. aprila napisao „potvrđuje se ono što se od početka sumnjalo rahmetli muftija Zukorlić vjerovatno nije preselio prirodnom smrću. Dugi je niz bošnjačkih lidera koji su direktno ili indirektno sklonjeni na ovakav ili sličan način: Mehmed Spaho, Mehmed ef. Handžić, Pašaga Mandžić, Hamdija Pozderac, Ahmed ef. Smajlović. Nikada nije u potpunosti riješeno pitanje pogibije Džemala Bijedića. Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste činjenica da se većina takvih „čistki“ dešavala pred sudbonosne i historijske trenutke u historiji Bošnjaka“, napisao je Kestendžić.

Nema veze što je poslije utvrđeno da je Zukorlić umro prirodnom smrću.

I da neko ne pomisli nešto što ne stoji, Kestendžića smo izabrali slučajno kao jedan od primjera neznanja i manipuliranja glupošću i nacionalizmom.

(„SB“)

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...