POTICAJI TOKOM PANDEMIJE: Ured za borbu protiv korupcije već istražuje da li je Forto bio u sukobu interesa

Vijest da je firma "Energogas" čiji je vlasnik Izet Forto, otac premijera Kantona Sarajevo, dobila pandemijski poticaj iz budžeta izazvala je brojne reakcije i pažnju usmjerila na samog premijera.

  • Vijesti

  • 07. Jul. 2022  07. Jul. 2022

  • 0

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo pokrenuo je istragu povodom poticaja privrednim subjektima tokom pandemije koje je Vlada KS dodijela, između ostalog, i firmi čiji je vlasnik otac premijera Edina Forte.

"Već smo zatražili dokumentaciju od Ministarstva privrede KS da bi se utvrdile sve činjenice u vezi s dodjelom sredstava te ispitao eventualni sukob interesa i kršenje procedura“, rekao je za Klix.ba šef Ureda Erduan Kafedžić.

Vijest da je firma "Energogas" čiji je vlasnik Izet Forto, otac premijera Kantona Sarajevo, dobila pandemijski poticaj iz budžeta izazvala je brojne reakcije i pažnju usmjerila na samog premijera.

Firma "Energogas" čiji je vlasnik Izet Forto u dva navrata je od početka pandemije dobila oko 20.000 KM u svrhu pomoći za prevazilaženje posljedica pandemije koronavirusa, a prije svega kao pomoć privredi za isplate dijela plata radnicima.

Međutim, sporan je jedan detalj koji definiše Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti FBiH, a ta odredba je sastavni dio i Nacrta zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije koji je utvrdila i Vlada KS krajem februara ove godine.

"Nosilac javne funkcije ne može glasati po bilo kojem pitanju koje se direktno tiče privrednog društva u kojem nosilac javne funkcije ili njegov bliski srodnik imaju finansijski interes", glasi član zakona koji definiše način postupanja izabranih funkcionera.

Ovo govori da se premijer Forto trebao izuzeti prilikom glasanja na sjednici Vlade KS i obrazložiti zbog čega se izuzima od glasanja.

Riječ je o dokumentu koji je dostupan i koji potvrđuje da je Vlada KS na 15. vanrednoj sjednici održanoj 19. februara 2021. godine donijela odluku o odobravanju i isplati sredstava za finansiranje dijela minimalne neto plate za mjesec juni i juli 2020. godine. Tu odluku je potpisao premijer Forto.

Forto je jučer kazao kako nije tačno da poticaji imaju ikakve veze s njegovim političkim angažmanom ili da spada u domen sukoba interesa. Također naglašava da se dovođenjem u vezu firme njegovog oca sa njegovim političkim angažmanom, čini šteta poslovanju višedecenijske uspješne firme.

"Firma mog oca postoji od 1988. godine. Iako je firma u svom višedecenijskom uspješnom poslovanju radila i značajan broj projekata vezanih za Kanton Sarajevo, prilikom mog dolaska u Vladu donijeli smo porodičnu odluku da se firma više ne prijavljuje na tendere koji su na bilo koji način vezani za KS. To je za nas bila jednostavna odluka temeljena na našoj etici", naglasio je on.

On je zatim objasnio da je riječ o regularnim javnim pozivima koje je vlada raspisivala tokom pandemije te je najavio da će tražiti od Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom KS da ispita postoji li išta sumnjivo u ovim poticajima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...