ZBOG VANREDNIH OKOLNOSTI: Šefica britanske diplomatije Truss prekida posjetu Indoneziji i vraća se u domovinu

Johnson će podnijeti ostavku na funkciju lidera konzervativaca, ali će nastaviti obavljati dužnost premijera dok stranka ne izabere novog lidera. Britanski mediji javljaju da će novi lider biti izabran na jesen.

  • Svijet

  • 07. Jul. 2022  07. Jul. 2022

  • 0

Nakon najave britanskog premijera Borisa Johnsona da će podnijeti ostavku na mjesto lidera stranke, britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss odlučila je prekinuti posjetu Indoneziji i vratiti se u domovinu.

Kako navode britanski mediji, ministrica Truss je jučer stigla u službenu posjetu Indoneziji kako bi prisustvovala sastanku ministara vanjskih poslova G20.

Ipak, odlučila je prekinuti posjetu i vratiti se u Veliku Britaniju nakon premijerove izjave da će podnijeti ostavku.

Britanski mediji tvrde da će Truss biti jedan od kandidata u utrci za lidere u stranci nakon Johnsonove ostavke.

Očekuje se da će Johnson danas oko 15.00 sati po srednjeevropskom vremenu objaviti ostavku na funkciju čelnika vladajuće Konzervativne stranke, prenosi Anadolu Agency (AA).

Britanski premijer Boris Johnson pristao je u četvrtak da podnese ostavku na funkciju lidera Konzervativne stranke, nakon što je više od 50 ministara i savjetnika u njegovom kabinetu podnijelo ostavke u posljednjih 48 sati.

Johnson će podnijeti ostavku na funkciju lidera konzervativaca, ali će nastaviti obavljati dužnost premijera dok stranka ne izabere novog lidera. Britanski mediji javljaju da će novi lider biti izabran na jesen.

Lavina ostavki u Johnsonovoj vladi počela je u utorak navečer kada su Rishi Sunak i Sajid Javid, ministri zdravlja i finansija, podnijeli ostavke. U srijedu je ostavke podnijelo više od 40 ministara i pomoćnika, što je rekord za 24-satni period.

S posljednjim dešavanjima, pritisak na Johnsona višestruko se povećao jer mnogi iz njegovih redova i opozicionih stranaka traže da podnese hitnu ostavku.

Johnson je preživio nedavno glasanje o povjerenju, a prema stranačkim pravilima novi pokušaj njegove smjene ne može se pokrenuti godinu dana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...