OGLASILO SE MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA: "Upoznati smo da naša ambasada u Zagrebu opstruiše informisanje građana o izborima"

Povodom informacije da su uposlenici Ambasade BiH u Zagrebu odbili informisati građane BiH u toj državi o načinu glasanja na predstojećim izborima, dobili smo informaciju da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH upoznato s problemom.

  • Vijesti

  • 08. Jul. 2022  08. Jul. 2022

  • 0

Povodom informacije da su uposlenici Ambasade BiH u Zagrebu odbili informisati građane BiH u toj državi o načinu glasanja na predstojećim izborima, dobili smo informaciju da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH upoznato s problemom.

"Da, upoznati smo sa ovim problemom. Službenici MVP aktivno sarađuju sa Centralnom izbornom komisijom BiH", rečeno je za Klix.ba.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH će postupiti u skladu sa zakonom, izdati dodatne instrukcije, te poduzeti raspoložive pravne mjere, na osnovu zakona i pravilnicima prema onima koji se ogluše o zakon ili budu nesavjesno postupali.

"Također, o cijelom slučaju ćemo izvijestiti i Tužilaštvo BiH", dodali su.

U sklopu aktivnosti priprema za glasanje bh. dijaspore na Općim izborima u BiH, članovi CIK-a obilaze ambasade i diplomatsko-konzularna predstavništva (DKP) kako bi bh. građane u inostranstvu informisali na koji način mogu glasati van BiH.

No, neugodno iznenađenje dočekalo ih je kada su zatražili sastanak u Ambasadi BiH u Zagrebu. Tamo je, naime, sljedeće sedmice trebao otputovati predsjednik CIK-a Suad Arnautović kako bi se sastao sa dužnosnicima naše ambasade, ali i građanima BiH koji namjeravaju glasati na izborima u oktobru.

No, kako saznajemo, odgovor je glasio da će savjetnik Božo Dragičević, šef Odsjeka za konzularne poslove, primiti na sastanak predsjednika CIK-a u prostorijama Ambasade, no Ambasada na navedeni sastanak neće pozivati udruženja građana BiH u Hrvatskoj.

Kao razlog, navedeno je da "se ne može obezbijediti paritet da na sastanku prisustvuju udruženja građana sva tri konstitutivna naroda".

Aktuelni ambasador BiH u Zagrebu je Aleksandar Vranješ.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...