SAŠA MAGAZINOVIĆ S ČLANOVIMA CRNOGORSKOG SDP-a: Ulje kanabisa treba legalizovati kako bi se olakšalo liječenje ljudi

U toku sastanka, istaknut je veliki značaj razmjene iskustava u djelovanju parlamenata u regiji, navodeći temu legalizacije kanabisa u medicinske svrhe kao jedan od pozitivnih primjera zaštite i brige za ljude u stanju potrebe.

  • Vijesti

  • 08. Jul. 2022  

  • 1

Saša Magazinović (SDP BiH) ugostio je danas poslanika SDP-a Crne Gore Adnana Strikovića i poslanicu u parlamentu Crne Gore Draginju Vuksanović - a tema razgovora bila je legalizacija ulja kanabisa u medicinske svrhe.

U toku sastanka, istaknut je veliki značaj razmjene iskustava u djelovanju parlamenata u regiji, navodeći temu legalizacije kanabisa u medicinske svrhe kao jedan od pozitivnih primjera zaštite i brige za ljude u stanju potrebe.

"Inspirisani kontinuiranom borbom za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe kolege Magazinovića, odlučili smo predložiti zakonsko rješenje kojim će ulje kanabisa biti legalno dostupno građanima Crne Gore", rekao je Striković.

Dodaje kako se, već sada, dvije trećine poslanika crnogorske skupštine izjasnilo da je spremno pružiti podršku ovom zakonu koji će "olakšati liječenje osobama u stanju potrebe, a koji danas u Crnoj Goru, kao i u BiH lijek kupuju na crnom tržištu".

Također, Striković je istakao da je Crna Gora država koja slijedi praksu zapadnih zemalja i u tom pravcu je vrlo značajna preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog parlamenta za legalizaciju ulja kanabisa u medicinske svrhe.

"Drago mi je što će se legalizacija u Crnoj Gori desiti uskoro, ali mi je istovremeno žao što će to biti prije legalizacije u BiH koja je ovaj proces započela prije nas", naglasio je on.

Poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović je kazao da su, kada je prvi put o temi legalizacije kanabisa u medicinske svrhe razgovarao sa kolegama iz Crne Gore, konstatovali da "ljudi u našim državama imaju identične prepreke u liječenju uljem kanabisa“.

"Drago mi je da su naša iskustva bila od koristi kolegama iz Crne Gore koji će uskoro učiniti veliku stvar za svoje građane. Iako proces legalizacije kanabisa u medicinske svrhe u BiH traje neprihvatljivo dugo, obećavam da naša borba neće stati i najavljujem naredne aktivnosti u skorijem periodu kojim ćemo učiniti korak naprijed ka našem cilju", istakao je Magazinović.

 

Striković predvodi delegaciju koju, osim njega, čine Mirko Stanić, Amina Cikotić i Anđela Soković, a koja će 11. jula u Srebrenici prisustvovati obilježavanju 27. godišnjice genocida.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...