VISOKI PREDSTAVNIK ZGROŽEN PRIZORIMA IZ MOSTARA: "Skrnavljenje groblja je sramotan čin i krivično djelo..."

Jutros su se oglasili iz UABNOR-a Mostar, poručivši da se Mostaru ponovo dogodio teroristički neofašistički atak na groblje.

  • Vijesti

  • 11. Jul. 2022  11. Jul. 2022

  • 0

Visoki predstavnik Christian Schmidt osuđuje gnusni čin vandaliziranja pravoslavnog groblja u Mostaru.

- Skrnavljenje groblja je sramotan čin i krivično djelo, kao i izrazi mržnje prema vjerskim osjećanjima - poručio je Schmidt putem Twittera.

Policija i pravosudni organi moraju privesti počinitelje pravdi, posebno zato što je očigledno da je ovaj čin vođen mržnjom i predstavlja glorificiranje neljudske ideologije, dodao je visoki predstavnik.

Jutros su se oglasili iz UABNOR-a Mostar, poručivši da se Mostaru ponovo dogodio teroristički neofašistički atak na groblje.

"Ovaj put meta je pravoslavno groblje u naselju Vihovići. Isti rukopis i sa istim ciljem kao i kod brojnih napada na Partizansko spomen groblje. Cilj je zaplašiti i u konačnici otjerati drugog i drugačijeg", poručili su iz UABNOR-a Mostar.

"No, jasno je, da je policija i pravosuđe u prethodnih 27 dana otkrila svima nama poznate izvršioce razaranja Partizanskog spomen groblja od 14. juna ove godine, ovo se ne bi desilo. Neefikasnost policije odavno je postala saučesništvo. Postavlja se pitanje: Hoće li neko za to odgovarati? Naravno ne, jer takve i slične stvari dešavaju se u Mostaru 30 godina i rezultat je uvijek isti: Istraga je u tijeku. Gospodo, dosta je više. Plaćeni ste našim novcem i naše je pravo da tražimo sigurnost svih nas i svih naših dobara. Ako ne znate, ako nećete ili ako ne možete, zakon je i za to propisao rješenje. Vremena za čekanje više nema. Ne prihvatamo više verbalne osude, izražavanje žaljenja i prefarbavanje zidova. Hoćemo akciju odmah, djelotvornu akciju. U protivnom ostavke", poručuju iz UABNOR-a.

"Na šutnju ćemo znati odgovoriti, jer pitamo se: Šta je sljedeće na redu? Jesu li možda vrata kuća i stanova?", saopćeno je iz UABNOR-a Mostar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...