DAN NAKON KOLEKTIVNE DŽENAZE: U Potočarima će biti reekshumirano 85 žrtava zbog naknadno pronađenih skeletnih ostataka

Nakon ukopa 50 žrtava genocida u Srebrenici, od utorka 12. jula počinje reekshumacija 85 ukopanih žrtava u Potočarima kako bi se dodali naknadno pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci.

  • Vijesti

  • 12. Jul. 2022  12. Jul. 2022

  • 0

Nakon ukopa 50 žrtava genocida u Srebrenici, od utorka 12. jula počinje reekshumacija 85 ukopanih žrtava u Potočarima kako bi se dodali naknadno pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci.

Veliki broj žrtava genocida u Srebrenici ukopan je nekompletnih posmrtnih ostataka, a njihove kosti pronađene su u dvije pa i tri grobnice. Za oko 1000 žrtava još uvijek se traga. Među njima je i Nino Ćatić, novinar koji je 10. jula 1995. godine u svom novinarskom izvještaju svijet upozorio da se Srebrenica pretvara u klaonicu. Njegova majka Hajra Ćatić nije dočekala smiraj svog sina. Preminula je 2021. godine. 

Planirano je da reekshumacija traje narednih sedam dana. 

Nakon jučerašnje kolektivne dženaze, broj žrtava koje su našle smiraj u Potočarima je 6.721. 

Dženazi je prisustvovao veliki broj ljudi, a nakon dvije godine koronavirusa i restrikcija koje su bile na snazi mnogi su došli obići mezare i klanjati dženazu žrtvama genocida.

Brojni zvaničnici danas su priznali da su međunarodna zajednica i svijet zakazali u julu 1995. godine i da zato Srebrenica ostaje njihova trajna obaveza da se genocid nikada ne zaboravi i više ne ponovi. 

(Patria)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...