SMRTONOSNA AJKULA VIĐENA BLIZU PLAŽA POZNATOG LJETOVALIŠTA: Ronioci primijetili neman u Mediteranu, zavladala panika! (VIDEO)

Iako je uglavnom izazvala strah, ekolozi kažu da je pojava ajkule "dobar znak" za mediteranski ekosistem jer je ova vrsta morske nemani više nego ugrožena.

  • Šareni svijet

  • 13. Jul. 2022  

  • 0

Najbrža ajkula na svijetu viđena je u blizini plaža španskih ljetovališta zbog čega je među turistima i mještanima zavladala panika. Radi se o mako ajkuli koja može da se kreće brzinom od čak 70 kilometara na sat.

Nju su ronioci primijetili na oko 15 kilometara od obale u Barceloni, što je prvo pojavljivanje ove morske nemani u Mediteranu u ovoj oblasti u posljednjih 10 godina.

Kako tvrde ronioci, ova ajkula koja inače može da bude duga do pet metara bila je dužine oko dva i po metra. Ajkulu su sasvim slučajno primijetili ronioci u blizini sela Garaf tokom ekspedicije Udruženja kitova. Inače, ovo udruženje prati kitove, delfine i morske pliskavice zbog dubine voda u ovom dijelu.

Podvodni fotograf David Džara potom je fotografisao spektakularan prizor na fotografiji koja se vidi peraje ajkule u Sredozemnom moru.

"Vidjeli smo veliku crnu sjenku u pokretu. Bili smo pomalo zbunjeni. Ali odjednom smo vidjeli da nešto viri iz mora. Ubrzo smo primijetili leđno peraje", rekao je fotograf za španski list El Pais.

Dodaje da je ovo za njega jedno impresivno iskustvo i u jednom trenutku je poželeo da joj se sasvim približi.

"Ali, shvatio sam da to i nije najpametnije", rekao je Džara.

Iako je uglavnom izazvala strah, ekolozi kažu da je pojava ajkule "dobar znak" za mediteranski ekosistem jer je ova vrsta morske nemani više nego ugrožena.

Stručnjak Klaudio Bari dodaje da je veliki predator daleko od opasnog za ljude i da je ključna komponenta morskog života, jer reguliše brojnost drugih vrsta i pomaže u održavanju ravnoteže morskih ekosistema.

Da podsjetimo da se sumnja da je u Egiptu, blizu ljetovališta Hurgada, nedavno mako ajkula usmrtila dvije žene ženu u moru. Napad ove ajkule veoma je brz i bolan, a u večini slučajeva fatalan. Kada napadne žrtvu, najprije je ugriza, zatim otkida dijelove tijela i potom pušta žrtvu i odlazi.

Upravo zbog ovog načina napada, pretpostavlja se da je napad u Egiptu upravo djelo ove ajkule.

Takođe, mako ajkule mogu da skoče u vazduh kada se zakače na udicu. Iako je njena brzina, snaga i veličina čine savršeno sposobnom da ubija ljude, ova vrsta uglavnom ne napada čovjeka niti ga tretira kao plijen. Smatra se da bi samo mogla da napadne ukoliko je neko uznemirava ili pokušava da je uhvati na uže.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...