AMERIČKI PREDSJEDNIK ŠOKIRAO SVIJET: Joe Biden otkrio kakva sudbina očekuje Iran, ukoliko se dokopa...

Napori da se oživi sporazum nisu uspjeli.

  • Svijet

  • 14. Jul. 2022  14. Jul. 2022

  • 0

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da će upotrijebiti silu kao posljednje sredstvo kako bi spriječio Iran da se domogne nuklearnog oružja, na početku putovanja po Bliskom istoku.

Govoreći u intervjuu za izraelski TV kanal 12 koji je snimljen prije nego što je napustio Washington u utorak, ali je emitiran u srijedu, Biden je rekao da će zadržati iransku Islamsku revolucionarnu gardu (IRGC) na popisu američkih stranih terorističkih organizacija (FTO) čak i ako to uništi nuklearni sporazum s Iranom iz 2015.

Upitan znače li njegove prethodne izjave, gdje je rekao da će spriječiti Teheran da se dokopa nuklearnog oružja, da će upotrijebiti silu protiv Irana, Biden je odgovorio: "Ako je to posljednje sredstvo, da."

Iran negira da želi razviti nuklearno oružje te tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo u miroljubive svrhe.

Teheran je 2015. sklopio sporazum sa šest velikih sila prema kojem je ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za oslobađanje od gospodarskih sankcija.

Bivši američki predsjednik Donald Trump istupio je iz sporazuma 2018. i ponovno nametnuo oštre sankcije Iranu, što je nagnalo Teheran da počne kršiti nuklearna ograničenja sporazuma oko godinu dana kasnije.

Napori da se oživi sporazum nisu uspjeli.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...