STRUČNJACI ZABRINUTI: Nova opasna podvarijanta koronavirusa prepuna novih mutacija vrlo brzo se širi…

Osim brzog rasta slučajeva i široke zemljopisne rasprostranjenosti, virologe je uzbunio i veliki broj dodatnih mutacija koje BA.2.75 sadrži u odnosu na BA.2, iz koje je vjerojatno evoluirala.

  • Zdravlje

  • 14. Jul. 2022  14. Jul. 2022

  • 0

Virolozi su izrazili zabrinutost zbog pojave još jedne podvarijante omikron-soja novog koronavirusa koja se brzo širi u Indiji, a već je stigao i u Veliku Britaniju.

Upozorenje je uslijedilo nakon što su britanski zastupnici pozvali na udvostručenje napora da se gotovo tri milijuna odraslih u Engleskoj koji još nisu primili niti jednu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19 uvjeri da prihvate ponudu cijepljenja.

Varijanta BA.2.75 pod nadimkom kentaur (Centaurus), prvi je put otkrivena u Indiji početkom svibnja. Slučajevi zaraza u Velikoj Britaniji od tada su naglo porasli, očito brže i od onih kod ekstremno prenosive varijante BA.5, koja je također prisutna u Indiji i koja brzo istiskuje prethodno dominantnu varijantu BA.2 u mnogim zemljama.

BA.2.75 je također otkrivena u oko 10 drugih zemalja svijeta, uključujući UK, SAD, Australiju, Njemačku i Kanadu.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) označio ju je 7. srpnja kao "varijantu pod nadzorom", što znači da postoje neki pokazatelji da bi mogla biti lakše prenosiva ili povezana s težim oblikom bolesti COVID-19, ali dokazi su zasad slabi ili još nisu procijenjeni.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također pomno prati tu novu varijantu iako je WHO-ova glavna znanstvenica, dr. Soumya Swaminathan, rekla da još nema dovoljno uzoraka za procjenu ozbiljnosti.

Osim brzog rasta slučajeva i široke zemljopisne rasprostranjenosti, virologe je uzbunio i veliki broj dodatnih mutacija koje BA.2.75 sadrži u odnosu na BA.2, iz koje je vjerojatno evoluirala.

To bi moglo značiti da je imala priliku razviti prednost u odnosu na već uspješnu lozu virusa, rekao je dr. Stephen Griffin, virolog sa Sveučilišta u Leedsu.

Nije toliko stvar u točnim mutacijama, više u broju/kombinaciji. Teško je predvidjeti učinak tolikog broja mutacija koje se pojavljuju zajedno, gdje bi zbroj dijelova mogao biti gori od dijelova pojedinačno. Definitivno je potencijalni kandidat za ono što dolazi nakon BA.5. Ako to ne uspije, to je vjerojatno ono što ćemo sljedeće imati, tj. 'varijantu varijante', pojašnjava dr. Tom Peacock, virolog sa sveučilišta Imperial College u Londonu, koji je prvi identificirao omikron kao potencijalnu zabrinutost još u studenom 2021. godine.

Griffin je to naveo kao još jedan primjer impresivne sposobnosti virusa da tolerira promjene u svom šiljastom proteinu, dijelu koji koristi za inficiranje stanica i na kojem se temelji većina cjepiva protiv COVID-a.

U ovo doba prošle godine mnogi su bili uvjereni da delta predstavlja evolucijski vrhunac za virus, ali pojava omikrona i veliki porast varijabilnosti i izbjegavanja antitijela znakovi su da ne možemo kao populacija slijediti plan sličan gripi, kaže Griffin.

Osim cjepiva, dugoročni planovi trebaju uključivati ​​varijantno-agnostičke mjere za sprječavanje infekcija i ponovnih infekcija.

To uključuje stvaranje okruženja otpornih na infekcije kroz poboljšanu ventilaciju, filtraciju ili sterilizaciju zraka u zatvorenom prostoru, razumno ponavljanje testova bočnog protoka i odgovarajuća i podržana razdoblja izolacije koja će zapravo smanjiti tekući prijenos, naglasio je Griffin, piše The Guardian.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...