DENIS ZVIZDIĆ PORUČIO ANI BRNABIĆ: "Izjave vašeg ministra Vulina pucanj u procese pomirenja"

Sattler je povodom godišnjice genocida u Srebrenici kazao da je nakon tolike nehumanosti koja se dogodila u Srebrenici, razumljivo da riječi kao što je pomirenje zvuče isprazno ili čak uvredljivo za žrtve, te da se ne može očekivati ni od koga da oprosti genocid.

  • Politika

  • 14. Jul. 2022  14. Jul. 2022

  • 2

Bilo bi mnogo bolje i korisnije za ukupne odnose u regionu zapadnog Balkana, da predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić prati i odgovorno reagira na maliciozne i huškačke izjave ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina, umjesto što ishitreno i neargumentirano reagira na tačne, jasne i dobronamjerne izjave šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johanna Sattlera, ocijenio je dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Sattler je povodom godišnjice genocida u Srebrenici kazao da je nakon tolike nehumanosti koja se dogodila u Srebrenici, razumljivo da riječi kao što je pomirenje zvuče isprazno ili čak uvredljivo za žrtve, te da se ne može očekivati ni od koga da oprosti genocid.

– I zaista, bez pravde, punog poštovanja i priznanja zločina, žrtava i ljudskih gubitaka, istinsko pomirenje je nemoguće – kazao je Sattler, a Zvizdić je ocijenio da upravo to predstavlja jasnu smjernicu šta bi trebalo uraditi i koje korake bi trebalo poduzeti da dođe do otvorene saradnje, povjerenja i pomirenja unutar BiH i regiona.

Ističe da Sattler, za razliku od Vulina, poziva na izgradnju povjerenja, međusobnog razumijevanja i poštovanja, kojima mora prethoditi odustajanje od historijskog revizionizma, nedvojbeno prihvatanje istine i odluka međunarodnih krivičnih sudova, priznavanju genocida u Srebrenici, privođenje pravdi planera, organizatora i počinioca ratnih zločina i zločina genocida i iskreno izvinjenje porodicama žrtava koje će pratiti konkretna djela stvarne katarze.

– Za razliku od Sattlera koji poštuje civilizacijske standarde i multietnički karakter BiH, ministar Vulin kontinuirano promovira projekat ‘svi Srbi u jednoj državi’, onaj isti velikodržavni i hegemonistički projekat iz 90-ih godina prošlog stoljeća, koji je bio dominantno usmjeren protiv jedinstvene BiH i Bošnjaka, i koji je doveo do etničkog čišćenja, koncentracionih logora, progona, masovnih tortura, silovanja i ubijanja, i na kraju do najtežeg zločina genocida u Srebrenici – napisao je Zvizdić na svom Facebook profilu.

Poručio je premijerki Brnabić da iako zna za izjave Vulina na njih ne reagira jer je vjerovatno zauzeta praćenjem šta radi i piše Sattler, te da šovinističko-militarističke izjave ministra Vulina predstavljaju pucanj u procese pomirenja i saradnje i stvarnu opasnost za mir i stabilnost u regionu posebno u BiH i Crnoj Gori.

– Zbog toga očekujemo vašu javnu i jasnu izjavu da li Vulinovi stavovi i pokliči koji su direktno usmjereni protiv integriteta, suvereniteta i višenacionalnog karaktera bosanskohercegovačkog i crnogorskog društva, predstavljaju zvaničan stav Vlade Srbije. To je mnogo važnije od pogrešne interpretacije izjave ambasadora Sattlera – kazao je Zvizdić, na kraju podsjećajući na poučnu misao uglednog norveškog filozofa A.J. Vetkesena koji je kazao da oprost nije obaveza žrtve, niti je pravo počinioca.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...