DANAS U CRNOJ GORI, SUTRA U BOSNI: Zašto o Abazovićevom vrijeđanju žrtava šuti kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva?

Razloge za to, piše "Danas", valja potražiti u “Bećirovićevom servilnom odnosu prema lideru stranke Narod i pravda Elmedinu Konakoviću“, a nije nikakva  tajna, upućuju, da isti održava tijesne odnose sa Zukorlićevom strankom Pravde i pomirenja koja je odmah stala u Abazovićevu odbranu.

  • Mini market

  • 14. Jul. 2022  14. Jul. 2022

  • 8

U Srebrenici nije počinjen genocid nad Bošnjacima nego nad ljudima, rečenica je koju je izgovorio predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović na komemoraciji povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Ta izjava koja zanemaruje suštinu presuda Haškog tribunala u kojima se jasno navodi da je genocid počinjen na muslimanskim, odnosno bošnjačkim stanovništvom, naišla je na ogorčenje porodica žrtva koje su odmah zatražile izvinjenje od Abazovića, a oštro je reagovala javnost u Bosni i Hercegovini ali i u Crnoj Gori, piše beogradski list "Danas". 

Od Abazovićeve izjave ogradili su se brojni zvaničnici u Crnoj Gori dok je predsjednik Milo Đukanović prije par dana u intervjuu za RTCG kazao je da je velikosrpska politika u vidu Abazovića bila prisutna na samoj komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici.

“Sa tog mjesta treba da se šalju poruke koje doprinose suočavanju sa prošlošću zasnovanom na činjenicama i regionalnom pomirenju, a ne one koje izazivaju nelagodu i vrijeđaju žrtve i porodice žrtava“, ocijenila je izvršna direktorica podgoričkog Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

“Zločine su sprovodili ljudi koji su imali svoja imena i prezimena i koji za to treba da odgovaraju i veoma je opasna bilo kakva relativizacija koja treba da fokus zločina skloni i sa žrtve i sa počinilaca”, kazala je Uljarević za Pobjedu.

Postoji, dodala je, i šira odgovornost koja podrazumijeva i političku.

“Ali bi bilo primjerenije da je pitanje te odgovornosti premijer Abazović otvorio sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije, koga je nedavno posjetio, a koji je bio vatreni zagovornik politike koja je indukovala, između ostalog, i genocid u Srebrenici”, istakla je.

Uslijedile su, očekivano, i reakcije iz BiH.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, poručio je da Abazović, ako je stvarno mislio ono što je rekao nije trebao ni da dolazi u Srebrenicu, dok se direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić izvinio Majkama Srebrenice zbog toga što su bile u”prilici da slušaju relatvizaciju pravosudno utvrđenih činjenica”. Abazović se kasnije pravdao Majkama Srebrenice na “nejasno izrečenoj misli”, piše beogradski list.

Danas u Crnoj Gori sutra u Bosni: Zašto o Abazovićevom vređanju žrtava ćuti kandidat za bošnjačkog člana Predsedništva? 2Foto: EPA-EFE/JASMIN BRUTUS

Primjetan je, piše beogradski list, izostanak bilo kakve reakcije kandidata za člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka na oktobarskim izborima u BiH Denisa Bećirovića.

Razloge za to, piše "Danas", valja potražiti u “Bećirovićevom servilnom odnosu prema lideru stranke Narod i pravda Elmedinu Konakoviću“, a nije nikakva tajna da isti održava tijesne odnose sa Zukorlićevom strankom Pravde i pomirenja koja je odmah stala u Abazovićevu odbranu.

Ogranak Zukorlićeve stranke, podsjeća "Danas", koji u Crnoj Gori predvodi Hazbija Kalač je tokom predizbornog perioda 2020. ušao u koaliciju sa grupacijom okupljenom oko Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića.

I upravo to, piše "Danas", otkriva motive Bećirovićeve šutnje jer se i u Bosni i u Crnoj Gori i u Srbiji izgradila grupacija kvaziliberala u tjesnoj vezi sa režimom Aleksandra Vučića, te se strahuje da bi ono što gledamo danas u Crnoj Gori u vidu policijske tolerancije spram velikosrpskog litijaštva uskoro bi mogli gledati u Sarajevu.

Situacija u Srbiji, kojom suvereno deceniju vlada SNS Aleksandra Vučića koja je ponikla iz radikala Vojislava Šešelja, osuđenog ratnog zločinca koji je i nakon pravosnažne presude 2018. sjedio u poslaničkoj klupi, gdje su ratni zločinci pod zaštitom državnih struktura, situacija je takva da se i pored međunarodnih upozorenja, negira genocid u Srebrenici.

Mali dio srpske javnosti je kritički i osuđujuće reagovao na izjavu Abazovića. Onaj veći dio, među njima čak i pripadnici lijevog liberalnog političkog krila stali su u odbranu Abazovićeve izjave. Smatraju da je loše protumačena te da je to zapravo poruka mira, zaključuje u analizi list "Danas"

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...