PRIMJERENA REAKCIJA IZ BiH DA SE ABAZOVIĆ PROGLASI PERSONOM NON GRATA: "Srebrenica je sjenka koje se plaše Ujedinjene nacije"

"Trebao je da  zaštiti građane Crne Gore od incidenata. Uz njegove veze koje su sve očitije sa srbijanskom vladom i onim u Beogradu vezama, onim koji su bliski premijerki Brnabić i predsjedniku Vučiću  to bi mogao biti njegov put bez povratka zbog kojeg bi u Crnoj Gori mogao biti sankcionisan na način da izgubi povjerenje", pojasnio je.

  • Mini market

  • 14. Jul. 2022  14. Jul. 2022

  • 2

Prije tri dana je obilježena 27. godišnjica genocida u Srebrenici.

Dodatnu težinu za sve izazvala je izjava premijera Crne Gore Dritana Abazovića kazavši da se genocid nije dogodio nad Bošnjacima već ljudima. Osude pristižu iz cijele Bosne i Hercegovine, svijeta, ali i iz Crne Gore.

"Bili su to teški protekli dani. Teško je to osjećati i osjeća se u zraku ta napeta atmosfera, osjeća se taj bol koja se dijeli i osjeća se ta velika empatija. Ja bi u prvi plan ipak stavio empatiju sa stradanjem žrtava nego onoga što se naziva negiranjem što je neprihvatljivo u civilizacijskom svijetu. 11. jula se najviše sjećamo Srebrenice, ali Srebrenice se sjećamo svih 365 dana u godini, kazao je novinar i dopisnik iz New Yorka Erol Avdović za Hayat.

Komentirajući izjavu Dritana Abazovića koja je izazvala brojne reakcije kazao je kako to vidi kao direktni pokušaj aboliranja onoga što je bilo i prethodilo genocidu u Srebrenici nad Bošnjacima odnosno velikom srpskom nacionalizmu.

Naglasio je važnost biranja riječi.

"U osnovi svakog konflikta su pogrešne riječi. To su bile pogrešne i neprihvatljive riječi Dritana Abazovića posebno zato što predstavlja suverenu državu Crnu Goru koja je iskoračila korak naprijed i kroz rezoluciju u Skupštini Crne Gore na pravi način osudila genocid u Srebrenici. Ovo što je on rekao a kasnije pokušao da reducira sve nudeći izvinjenje Majkama Srebrenice što je dobro ali u svakom slučaju nije dovoljno, jer genocid protiv Bošnjaka je ono što je u javnom diskursu i političkom diskursu što se stalno veže za Bosnu i Hercegovinu i tu ne smije biti grešaka", isključiv je Avdović.

Poznati bh. glumac Emir Hadžihafizbegović je stava da se Abazoviću zabrani dolazak u Bosnu i Hercegovinu, što za sada nije poznato da li će se dogoditi. Ipak, u Crnoj Gori Avdović smatra da se Dritanu izjava iz Srebrenice neće odraziti na funkciju koju obavlja u matičnoj državi.

"Nisam siguran da ovo u njegovoj političkoj sferi u Crnoj Gori može biti presudno i utjecati. Veliki gaf i više od gafa i projicirana neistina kojom se poslužio. Mnogi su drugi reagovali do filozofa Ferida Muhića, mnogi iz kulturnog i političkog diskursa", kaže Avdović. 

Smatra da je za Abazovića put bez povratka politički put zbog onoga što radi u Crnoj Gori.

"Trebao je da  zaštiti građane Crne Gore od incidenata. Uz njegove veze koje su sve očitije sa srbijanskom vladom i onim u Beogradu vezama, onim koji su bliski premijerki Brnabić i predsjedniku Vučiću  to bi mogao biti njegov put bez povratka zbog kojeg bi u Crnoj Gori mogao biti sankcionisan na način da izgubi povjerenje", pojasnio je.

Mišljenja je da je reakcija iz Bosne i Hercegovine da se proglasi personom non grata primjerena. Posebno za one koji dolaze u posebnim danima kad se obilježava genocid u Srebrenici gdje moraju biti posebno senzibilizirani i imati sluha prema civilizacijskim dometima.

"Imali smo obraćanje Jevrejskog kongresa u Srebrenici gdje oni govore na pravi način, jer Srebrenica ne pripada samo Bosancima. To je planetarna tragedija, to je sjenka koje se plaše Ujedinjene nacije", kazao je Avdović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...