MI (NE) BRINEMO O VAŠEM ZDRAVLJU: Zašto šuti Sebija Izetbegović?

Ovakva „reforma zdravstva“ i spajanje dvije sarajevske bolnice koje se odvija daleko od očiju javnosti više podsjeća na političku samovolju kakva vlada jedino u diktatorskim režimima i u suprotnosti je sa svim zakonima i načelima demokratske prakse

  • Društvo

  • 10. Jan. 2016  10. Jan. 2016

Planirano spajanje Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ i Univerzitetskog kliničkog centra (UKCS) Sarajevo već danima je glavna tema u javnosti i medijima u Kantonu Sarajevo.

Mnoštvo - pretežno neprovjerenih - informacija koje cirkulišu u medijskom prostoru u vezi sa fuzijom dvije bolnice opravdano su izazvale nezadovoljstvo kod mnogobrojnih građana Sarajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine koji s razlogom strahuju kako će nove „reforme“ zdravstva dovesti samo do daljnjeg pada kvaliteta zdravstvenih usluga u Kantonu, te produžiti već ionako preduge liste čekanja za specijalističke preglede i pojedine operativne zahvate.

Sama činjenica da će dvije bolnice ubuduće biti objedinjene u jednom bolničkom kompleksu ne mora nužno predstavljati bilo što negativno (takva praksa provodi se i u mnogo razvijenijim zapadnoevropskim zemljama). Međutim, način na koji se realizira spajanje Opće bolnice i UKCS-a od samog početka je potpuno nejasan, nedefinisan i više nego zabrinjavajući.

Iz resornih ministarstava do sada su se oglasili tek sa nekoliko šturih izjava u kojima uvjeravaju građane kako će nam planirana reforma zdravstva svima donijeti boljitak. Pri tome, javnost još nema nikakve zvanične, detaljne informacije o tome na koji će se tačno način ta reforma provesti, što i jeste izazvalo revolt većine Sarajlija.

Podsjetimo, 23. decembra prošle godine objavljeno je da je Vlada Federacije BiH donijela Rješenje o formiranju radne grupe čiji je zadatak da napravi finansijsku analizu i na temelju te analize ekonomsku opravdanost eventualnog spajanja Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ sa UKCS-om, kao i da pripremi prijedlog potrebnih pravnih akata.

Pored ministrice zdravstva Kantona Sarajevo Zilhe Ademaj, radnu grupu čine Sebija Izetbegović, donedavno direktorica Opće bolnice i novoimenovana direktorica UKCS-a, Enra Suljić, dosadašnja v.d. direktora UKCS-a, Edita Kalajdžić, sekretarka Vlade FBiH, Snježana Bodnaruk (FMZ), Safeta Borovac (ZZO KS), Muvedeta Butmir-Čedić (Opća bolnica), Alma Pehlić (UO UKCS), Amra Karić (UO UKCS) i Sanela Adžović (Vlada FBiH).

Prema informacijama do kojih je došla „SB“, ova radna grupa do sada se još nijednom nije (zvanično) sastala. Nezvanično je već druga priča - naši izvori tvrde da su se pomenute članice Radne grupe sastale nekoliko puta, i to još i prije nego što je Vlada zvanično oformila grupu?! No, unatoč tome, već uveliko je u toku preseljenje Opće bolnice, odnosno medicinskog i nemedicinskog osoblja ove zdravstvene ustanove u UKCS. Također, brojni pacijenti koji su proteklih dana zatražili pregled u Općoj bolnici upućeni su u Klinički centar na Koševu.

Nejasno je zbog čega se glavni „akter“ cijele ove priče, prof.dr. Sebija Izetbegović, još uvijek nije oglasila u medijima i javnosti pojasnila šta tačno podrazumijeva spajanje dvije bolnice i na koji će način to eventualno doprinijeti poboljšanju zdravstvenih usluga u Kantonu i racionalizaciji troškova u zdravstvu - jer to su glavna pitanja koja građane najviše zanimaju. Ovakva „reforma zdravstva“ i spajanje dvije sarajevske bolnice koje se odvija daleko od očiju javnosti više podsjeća na političku samovolju kakva vlada jedino u diktatorskim režimima i u suprotnosti je sa svim zakonima i načelima demokratske prakse.

Građani Sarajeva su, na koncu, oni koji svakog mjeseca od vlastitih primanja finansiraju zdravstvo u Kantonu Sarajevo i samim tim moraju i imaju pravo znati kakve se odluke u toj oblasti donose, kao i biti saglasni sa tim odlukama. Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“, kao i Univerzitetski klinički centar Sarajevo, vlasništvo su tih građana, a ne jedne porodice ili nekolicine političara na vlasti.

Pa iako je zbog njihovog „zavjeta ćutnje“ šteta već uveliko načinjena, minimum odgovornosti političara bio bi kada bi konačno prekinuli zakulisne radnje i nakon što Radna grupa završi svoj elaborat, njihove prijedloge i sugestije uputili u javnu raspravu, kako bi i opća i stručna javnost mogla dati svoje mišljenje.

Možda bi im svijest mogao probuditi i indikativan podatak da je broj potpisnika online peticije protiv gašenja Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ za nepuna 24 sata sa 2.000 narastao na gotovo osam hiljada! (M. Radević)

(Kao ilustracije uz ovaj tekst, objavljujemo nekoliko najnovijih fotomontaža čiji su autori građani Sarajeva)

loading...

trenutak ...