PICULA UPUTIO POZIV CRNOJ GORI DA ISKORISTI PRILIKU: "Pregovore o članstvu u EU moguće zaključiti..."

Podvlači da je Crna Gora u kontinuitetu predvodnik proširenja EU na Zapadni Balkan i mora ostati primjer drugim zemljama sa kojima dijeli isti cilj.

  • Regija

  • 15. Jul. 2022  15. Jul. 2022

  • 1

Crna Gora je predvodnik proširenja EU, ocijenio je za CdM izvjetilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula. Na pitanje CdM-a kada bi Crna Gora, ukoliko ispuni neophodne kriterijume, mogla postati članica EU, Picula kaže da ne bi htio nagađati o datumima.

Ipak, šalje veoma ohrabrujuću poruku.

“Neki vremenski okvir, više puta istican, smješta zaključenje crnogorskih pregovora o članstvu tokom 2024. godine. Koliko je to realno najviše zavisi od najodgovornijih u strukturama vlasti u Podgorici, odnosno hoće li biti do tada u stanju napraviti ključne iskorake. Pozitivan razvoj događaja imaće neupitnu podršku EU”, jasan je Picula.

Podvlači da je Crna Gora u kontinuitetu predvodnik proširenja EU na Zapadni Balkan i mora ostati primjer drugim zemljama sa kojima dijeli isti cilj.

“Za uspjeh ili neuspjeh svakako najveću odgovornost snosi vlast, a posebno Vlada koja treba ubrzati procese i ne smije dozvoliti svako dalje odugovlačenje, jer je proteklih nekoliko godina izgubljeno previše vremena. Moj izvještaj o Crnoj Gori za 2021, nažalost, bilježi manjak napretka u dobro poznatim i ključnim poglavljima. Najodgovorniji za političku konsolidaciju zemlje trebaju respektovati visok postotak privrženosti građana članstvu u EU. Crna Gora treba što prije krenuti u zatvaranje pregovaračkih poglavlja”, napominje Picula.

Naglašava da je proces proširenja je davanjem kandidacijskog statusa Ukrajini i Moldaviji dobio novu energiju. Ali svakako, smatra, za novi zamah politike proširenja je potrebno više od simboličnih poteza.

“Pozdravljam korake koji bi doveli do deblokade pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije, kao i ukidanja viznog režima za građane Kosova. Sljedeće godine će biti punih 10 godina od pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji. To je preduga pauza u procesu proširenja, jednoj od najmarkantnijih politika u povijesti bloka. Pogotovo jer živimo u nestabilnim i opasnim geopolitičkim okolnostima”, ocijenio je Picula. Čestitao je građanima Crne Gore Dan državnosti – 13. jul.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...