POŽARI I U MAROKU: Poginula jedna osoba, evakuisano više od 1.000 porodica

- Pronađeno je tijelo s višestrukim opeklinama na požarištu u okolici Larachea, navodi se u saopćenju marokanskih vlasti.

  • Svijet

  • 16. Jul. 2022  

  • 0

Jedna osoba je izgubila život u požarima koji se od srijede šire nepristupačnim šumskim predjelima na sjeveru Maroka, zbog čega su  stotine porodica evakuisane i pri čemu su uništene hiljade hektara šume.

- Pronađeno je tijelo s višestrukim opeklinama na požarištu u okolici Larachea, navodi se u saopćenju marokanskih vlasti.

Izgorjele kuće, stradale životinje, više od 1000 porodica evakuisano

- Najmanje 2000 hektara šume, većinom hrasta, bora i drugog crnogoričnog drveća, već je izgorjelo u pokrajinama Larache, Ouezzane, Tetouan, Taza i Chefchaouen, koja je zadnja stradala, a sve su na sjeveru zemlje, navodi se u privremenom izvještau u petak navečer.

Brzo širenje vatre koju razbuktavaju udari vjetra od 45 km/h, natjerali su 1156 porodica na evakuaciju u sedamnaest sela na području oko Larachea, gdje su aktivna tri velika požara, dodaju vlasti. Šumari se prvi put na tom mjestu koriste bespilotnim letjelicama za lociranje požara.

U pokrajini Tetouanu, blizu velike sredozemne luke Tangera, izgorjelo je šezdesetak kuća i stotinjak grla stoke. Evakuisano je 247 ljudi. U Tazi je 420 seljana moralo napustiti osam sela.

Uz četiri vojna kanadera i četiri air tractora u gašenju sudjeluju stotine pripadnika civilne zaštite, oružanih snaga i policije, uz pomoć mjesnih vlasti i dobrovoljaca.

Maroko je prije nekoliko dana zahvatio toplotni val s temperaturama blizu 45 Celzijevih stepeni.

Požari bjesne i na drugoj strani Gibraltarskog tjesnaca, na jugozapadu Europe, od Pirenejskog poluotoka do Francuske koje je zahvatio toplotni val.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...